ítélet

2018.07.04. 15:08

Súlyosabb büntetést kaptak a keceli verekedők

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a testi sértés és más bűncselekmények miatt K. G. és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék első fokon kimondott ítéletét.

baon.hu

Forrás: Shutterstock.com

2015. augusztus 8-án a sértett, K. N. este 10 óra körül egy keceli sörözőben szórakozott, italozott ismerőseivel és az ötödrendű vádlottal. A baráti társaság fél 11 körül elindult egy másik szórakozóhelyre, e közben megálltak egy dohányboltnál, ami egy kocsma mellett van. Itt az utcán több személy, köztük az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott ivott és beszélgetett. Amíg a sértett társaságából többen bementek a dohányboltban, az elsőrendű vádlott belekötött az ötödrendű vádlottba, egy pénztartozás követelt rajta, majd obszcén megjegyzéseket tett az ötödrendű vádlott barátnőjére. Ekkor a két vádlott között dulakodás alakult ki, amibe a másod- és a harmadrendű vádlott is beavatkozott. Az ötödrendű vádlottat többször ököllel megütötték, aki ettől a földre került.

A sértett látva barátja bántalmazását ellökte a támadókat, de a verekedés folytatását nem tudta megakadályozni. Később rövid időre ugyan szétválasztották a verekedőket, majd az elsőrendű vádlott a sértettet vonta felelősségre, miért mert beleavatkozni a vitába. A sértett és az ötödrendű vádlott ekkor menekülni kezdett, de utolérték őket, és az első-, a másod- és a negyedrendű vádlott rugdosni kezdte a sértettet, méghozzá olyan erővel, hogy a fejét ért rúgás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, és elveszítette az eszméletét.

A verekedésnek a helyszínen tartózkodó nők sikoltozása vetett véget. Ekkor az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottak elhagyták a helyszínt, míg a sértett társaságához tartózó személyek értesítették a mentőket és a rendőrséget.

Társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és táratettesként elkövetett testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. május 4-én K. G. elsőrendű vádlottat. Ezért őt a törvényszék, mint többszörös visszaesőt, halmazati büntetésül 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy másodrendű vádlottja, Gy. I. ugyanezen bűncselekményekért 3 év 4 hónap börtönt és 3 év közügyektől eltiltást kapott. A harmadrendű vádlottat, B. I. román állampolgárt társtettesként elkövetett testi sértés és társtettesként elkövetett garázdaság bűntettérét 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélték, míg a negyedrendű vádlott T. R. társtettesként elkövetett életveszélyt okoz testi sértés bűntettéért 2 év 8 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az ötödrendű vádlott J. T.-t testi sértés vétségéért és garázdaság bűntettérét a bíróság 9 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ítélet a harmad és az ötödrendű vádlottak esetében jogerőre emelkedett, míg a többiek esetében az ügyész a büntetés súlyosítását, míg a vádlottak és védőik felmentést, illetve enyhítést kérve nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

K. G. elsőrendű vádlott – mint erőszakos többszörös visszaeső – büntetését 4 év börtön és 4 év közügyektől eltiltásról 7 év 6 hónap fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra súlyosította a táblabíróság, kimondva, hogy az elsőrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Gy. I. másodrendű vádlott büntetése is súlyosabb lett, esetében az első fokon hozott 3 év 4 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra változott. A negyedrendű vádlott T. R. jogerős büntetése – szemben az első fokon ítélt 2 év 8 hónap börtönnel és 3 év közügyektől eltiltással – 3 év 4 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel egyebek mellett, a bűncselekmény súlyára, a végrehajtás módjára, a vádlottak előéletére és társadalomra veszélyességére az első fokú bíróság eltúlzottan enyhe ítéletet hozott, ezért az ítélőtábla indokoltnak látta a büntetések lényeges súlyosítását.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Nyitóképünk illusztráció!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában