ítélet

2018.06.20. 18:54

Tíz év fegyház lett a táborfalvi kábítószer-kereskedő büntetése

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla a kábítószer birtoklásának bűntette és más bűncselekmények miatt L. M. és társa ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék első fokon kimondott ítéletének az I. rendű vádlottra vonatkozó részét.

baon.hu

Az I. rendű vádlott kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeit egységesen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének minősítette, a vádlott büntetését pedig 7 évről 10 év fegyházra súlyosította. A táblabíróság úgy ítélte meg, hogy az elkövetett, és súlyosabban minősülő cselekményhez mérten a büntetési célok megvalósulását csak súlyosabb büntetés mellett látja megvalósíthatónak. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Kábítószer-kereskedelem és kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2017. május 5-én L. M. elsőrendű vádlottat, és ezért őt 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, Cs. K. kábítószer birtoklásának bűntettéért és lopás vétségéért 1 év 4 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A II. rendű vádlott ítélete jogerőre emelkedett. Az I. rendű vádlott esetében az ügyész a büntetés súlyosítása, míg az I. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést – így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Az I. rendű vádlott 2015 júniusában két darab Cannabis Indica növénymagot vásárolt. Ezt követően a magokból két Cannabis növényt termesztett, ekkor még szabadtéri körülmények között. 2015 novemberében e növények magvaiból további növények termesztésébe kezdett úgy, hogy egy táborfalvi ház melléképületének pincéjét a termesztéshez átalakította, berendezte, a magokat ide elültette, majd a kikelt növényeket gondozta, az ültetvényt felügyelte.

E tevékenységnek az vetett véget, hogy 2016. január 13-án a rendőrség az épületben házkutatást tartott, és ennek során összesen 242 tő 65-70 napos Cannabis növényt, 395 gramm száraz nettó tömegű zöld növényi levelet, valamint a termesztéshez szükséges berendezéseket foglalt le. A 242 tő Cannabis Indica mennyisége az egyedszámot tekintve meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát (100 tő) de nem érte el a különösen jelentős mennyiség alsó határát (1.000 tő), totál-THC tartalma pedig 181 gramm volt. A tenyésztéshez használt edényben tartott növényi anyag totál-THC tartalma 1,97 gramm volt, amely csekély mennyiségnek számít.

A vádlott a növénytermesztéshez használt berendezéseket lopott árammal működtette, és ez a lopás legkevesebb 70 napig tartott. Ezzel a vádlott az áramszolgáltatónak legalább 420 ezer forint kárt okozott, amely kár az eljárás során megtérült.

A vádlott a már felsoroltak mellett 2014 közepétől 2016 januárjáig összesen 297 gramm marihuánát adott el 605 ezer forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában