Lezárt akta

2018.04.24. 14:14

Fiktív számlákkal csökkentették az áfájukat

Hibajavítókról és relékről szóló fiktív számlákkal csökkentették a bevallásaikban szereplő áfát a jellemzően borral és fuvarozással foglalkozó gazdasági társaságok, mintegy kettőszázmillió forint kárt okoztak. Ezeket a bűnszervezeteket számolták most fel a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói és most vádemelést javasolnak velük szemben.

A gyanú szerint nemcsak a hozzájuk köthető cégeknek, de más társaságoknak is biztosított a bűnszervezet hamis iratokat. Magyar, szlovák, lengyel és cseh cégeket használtak a valótlan dokumentumok előállításához, amiket hibajavítóról és járművekhez használható relékről állítottak ki. Ezeken az iratokon hazai beszerzést és jellemzően külföldi értékesítést színleltek, ezzel csökkentve az áfabevallásaikban szereplő adót. Az igazságügyi szakértői vélemény egy olyan esetre is rávilágított, amikor a fiktív számlák szerint már el is adták azt a készletet, amit még be sem szereztek.

A nyomozók házkutatás céljából megjelentek az egyik helyszínen, de az ott tartózkodó férfi egy hátsó ajtón távozva elbújt a kertvégi bokrok között. A házkutatást nem akadályozta ezzel, mert a pénzügyi nyomozók hatósági tanú jelenlétében bejuthattak volna a házba, ám erre nem volt szükség, mert a férfi előbújt a rejtekhelyéről, hogy cigarettát vegyen, így a nyomozók azonnal elfogták. A férfi lakásán és további helyszíneken lefoglalták a bizonyítékokat.

A nyomozás befejezése után a bűnszervezet vezetője és öt társa ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, további öt személy ellen pedig költségvetési csalás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek. A gyanúsítottaknak hamis magánokirat felhasználása miatt is felelniük kell.

A bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt akár tizenhat évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában