Orbán-napi országos vásár

2024.05.27. 06:50

Rengeteg aprójószágot árultak a nagykőrösi vásárban

Vélhetően a zivatarok sejtése miatt a múlt havi sokadalomhoz képest szerényebb felhajtás jellemezte a nagykőrösi Orbán-napi országos vásárt vasárnap.

Miklay Jenő

A pünkösd körüli vásárokban máskor is kevesebb az állatállomány a kora tavasziakhoz, ősziekhez képest. Lovakra lelni már évek óta lehetetlen, utóbb pedig a szarvasmarhafélékből is keveset hajtottak fel. A sertéstenyésztők sem számítanak ez idő tájt élénk keresletre, akik akarták, már tél végén hízóba állították a választási malackákat. A gyér érdeklődés hatott az árakra, az egy hónappal korábbi vásárhoz képest 10-15 százalékkal kértek kevesebbet a tenyésztők a növendék állatokért.  

vásár, Nagykőrös,
A sertések ára kissé esett tavasz eleje óta
Fotó: Miklay Jenő

Vasárnap mindössze néhány növendék üszőt, bikát próbáltak eladnia tenyésztők. Fejős tehenet pedig egyet sem lehetett kapni. – Idén a takarmányárak csökkenése következtében viszonylag jobb gazdasági helyzetbe kerültek a szarvasmarha-tenyésztők. A felvásárlási árak is emelkedtek, várható volt, hiszen idehaza nagyon megfogyatkozott az állatállomány. Egyelőre úgy tűnik, ismét mutatkoznak kedvező távlatok ebben az ágazatban. A kisüzemi  állattenyésztés gyors fellendülésére azonban nem számíthatunk. A gazdálkodásból kiöregedők munkáját nem veszik át a fiatalok, nem is értenek hozzá, eleik sikertelensége miatt elment tőle a kedvük – mondta el véleményét Varga Sándor kecskeméti őstermelő.

A kisállatok forgalmának bővülése a jószágtartás fellendülésére utal a kertes családi portákon. Élénk kereslet mutatkozott a baromfiakra, házinyulakra, galambokra, és új gazdát leltek a porták ékesítésére való díszállatok is, például a pávák. Az aprójószágok ára nemigen változott az egy évvel korábbiakhoz képest, legalábbis a drágulás megtorpant. A nagy keresletet látván a tenyésztők már tavaly és azt megelőzően megcélozták a jelenleg jellemző gazdaságilag még ésszerű vételárakat.  

Ideje jött a gyümölcs szedésének
Fotó: Miklay Jenő

A zsibvásárban óriási forgalom alakult ki. Főleg az itthoninál olcsóbban beszerezhető áruk érdekelték a látogatókat. A papíráruk, konyhai törlőtekercsek, szalvéták, zsebkendők fogytak feltűnő ütemben a sátrak alól. Mindezek mellett a jó minőségű hazai kisipari termékekért, főleg a ruhás kasokért, a vesszőből font kosarakért is megadták a pénzt. Az utóbbiak épp ez idő tájt váltak sokak számára fontossá: eljött a gyümölcs szüret ideje.     

Gazdasági állatok áraiezer forint
Választási malac 38-40
Süldő (30 kg)50-60
Anyakecske 30
Kecskegida 20-25
Bárányok 15-20
Hízóbika (3 hó) 230-280
Üsző (3 hó)200-230
Vágójuh (40-50 kg) 50-60
Vágó lúd 6-12
Vágótyúk 3-4
Vágókacsa5-9
Pulyka 6-12
Napos kacsa0,8-1,2
Napos csibe 0,6-0,7
Rántani való csirke 4

Forrás: Orbán-napi vásár




 






 







 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!