Jánoshalma

2024.05.14. 13:48

Sokakat érdekelnek a termőföldekre vonatkozó szabályozások

A jánoshalmi Király Lovastanyán a solti székhelyű Consult Agro Kft. szervezésében egy kiemelkedő érdeklődéssel kísért eseményen vehettek részt az agrárszektorban dolgozók. Az esemény sokszínűsége, dr. Andréka Tamás államtitkár előadása volt a garancia arra, hogy a gazdálkodók szép számmal érkeztek az összejövetelre. Így közel 110 gazdálkodó jut első kézből fontos információkhoz mások mellett a július 1-jén hatályba lépő, a termőföldre vonatkozó szabályokról.

Zsiga Ferenc

Az agrárszakmai napon a legnagyobb érdeklődést dr. Andréka Tamás, az Agrárminisztérium államtitkárának az átalakuló földtörvény és a kapcsolódó jogszabályok aktualitásairól, a gazdálkodás-generációváltás pályázat jogi hátteréről tartott közel másfél órás, gyakorlati példákkal tűzdelt előadása váltotta ki. Több cég jogásza kifejezetten ezért érkezett a fórumra.

Sokakat érdekelnek a termőföldekre vonatkozó szabályozások
Fotó: Faragó Nikolett

– Az Országgyűlés elfogadta az egyes agrártárgyú törvényeket módosító javaslatunkat, így a termőföldre vonatkozó szabályok egyes részei július 1-jétől megváltoznak. A módosítás még nem jelent meg a hivatalos közlönyben, így a szakmai nap résztvevői elsőként értesülnek az elsősorban a visszaélések megakadályozását, a termőföld védelmét szolgáló új szabályokról – szögezte le előadása felvezetőjében Dr. Andréka Tamás. 

Az államtitkár a változások szükségességének jogi indokolása után elmondta: a korábbi szabályozáshoz képest újdonságot jelent például, hogy a jövőben a vevőnek több információja lesz a földhasználatról. Változás lesz a végrendeleti öröklésnél és lényeges az is, hogy az új szabály szerint gyorsított eljárással rendezhetik a föld helyzetét, ha már régebben elhunyt a bejegyzett tulajdonos. Jelenleg több tízezer lehet az olyan földterületek száma, amelyek tulajdonosa már rég elhunyt. Ezért ha a jövőben a tulajdonosként bejegyzett személy haláláról a földhivatal tudomást szerez, hivatalból értesíti az illetékes jegyzőt a hagyatéki eljárás, illetve a póthagyatéki eljárás megindítása érdekében. A közjegyző ilyenkor hirdetményt bocsát ki, és ha ennek a határideje alatt a közjegyzőhöz igénybejelentés nem érkezik, a közjegyző a hagyatékot az államnak adja át. Erre az eljárásra azonban csak az 5 ezer négyzetméternél kisebb méretű ingatlanok esetében kerülhet sor és további feltétel, hogy a föld tulajdonosa már legalább tizenöt éve elhunyt.

Az államtitkár szerint különösen a földhasználók számára fontos információ, hogy szigorodtak a termőföld művelésből történő kivonásának feltételei. A főszabály szerint termőföldet csak kivételesen lehet más, nem gazdálkodási célra, például napelem park telepítésére használni, de ebben az esetben elsősorban a gyengébb minőségű termőföldeket kell igénybe venni. Az új szabályozás szerinti fokozott védelem elsősorban a magasabb aranykorona-értékkel rendelkező földeknek jár. Eddig a települési átlagot kellett figyelembe venni. Azonban júniustól már csak akkor lehetséges más célú hasznosítás, ha a szántó esetében legfeljebb 22, rét esetében legfeljebb 16, legelő esetében legfeljebb 6 aranykorona értékű a termőföld. Emellett továbbra is alkalmazni kell azt a szabályt, hogy a települési átlagot sem haladhatja meg a kivonandó föld minősége. 

Az államtitkár előadásában egyebek mellett a zártkerti ingatlanok hasznosítását, a foglaló sorsát is érintette, majd arra bíztatta a jelenlévőket, hogy az új szabályozásról, annak hatályba lépése után is mondják el véleményüket, hogy a jogot szükség szerint az élethez igazíthassák. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!