Tárgyalás és együttműködés

2024.04.15. 15:46

Sierra Leone külügyminisztere látogatott el a jánoshalmi Renner Zrt.-hez – galériával, videóval

A jánoshalmi Renner Zrt.-hez is ellátogatott Sierra Leone külügyminisztere, Musa Timothy Kabba, aki a két ország közötti gazdasági vegyes bizottság ülésén tárgyalt Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Vidéki programjai keretében érkezett a Dél-Alföld régió gumi- és mezőgazdasági gépeket gyártó és fejlesztő üzemébe, ahol dr. Renner Tamás fejlesztési igazgató fogadta az afrikai ország kormánydelegációját.

Pozsgai Ákos

A Renner Zrt. kiemelt exportpartnere a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, az erről szóló dokumentációt egy éve írta alá a Budapesti Kongresszusi Központban, a Külgazdasági és Külügyminisztérium évente megrendezésre kerülő Külgazdasági Értekezletén Renner Tamás Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

A jánoshalmi Renner Zrt.-hez is ellátogatott Sierra Leone külügyminisztere, Musa Timothy Kabba
Fotó: Pozsgai Ákos

A jánoshalmi Renner cégcsoport története az 1980-as évek közepéig nyúlik vissza, mára a gumitermékek legnagyobb európai exportőre lett, a gumitermékek importőreinek listáján.

A hazai, saját fejlesztésű traktorgyártás és különböző mezőgazdasági gépekhez szükséges alkatrészek készítésében is éllovas Renner cégcsoport együttműködik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) is, mint arról korábban beszámoltunk, a MATE Szent István Biztonságkutató Központjának kihelyezett innovációs műhelyét adták át Jánoshalmán, a Renner cégcsoport központi telephelyén.

A jánoshalmi cégcsoport a boszniai és közép-ázsiai piacok mellett az afrikai piacot is megcélozta, mostanra biztató és előrehaladott tárgyalások folynak a célországokkal.

Sikeres tárgyalások

Másfél hete Orbán Viktor miniszterelnök, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kíséretében vehetett részt egy 24 fős üzleti delegáció tagjaként Renner Tamás a boszniai Banja Lukában rendezett üzleti fórumon, ahol sikeres tárgyalásokat folytatott az ottani partnerekkel.

– Egy török licensz alapján kezdtük el gyártani a Renner traktorokat, ami azt jelenti, hogy járóképes alvázakat vásárlunk Törökországból, majd építjük fel, végezzük el a fejlesztéseket, készítjük el a burkolati elemeket, és gumialkatrészeket gyártunk hozzá, a komplett összeszerelést végezzük el a Renner Zrt. jánoshalmi üzemében – magyarázta hírportálunknak Renner Tamás.

Együttműködés

A fejlesztési igazgató elmondta, hogy a kész traktorokat Európai Unión kívüli országokba ajánlják, három fő célország van, a Boszniai Szerb Köztársaság, a nyugat-afrikai országok közül Sierra Leone, Ghána, és keresik a kapcsolatot, hogy miként tudnak bekapcsolódni a közép-afrikai Csád mezőgazdaságát segítő magyar kormányzati gazdasági programokba.

A magyar vállalatok készen állnak arra, hogy részt vegyenek az átfogó afrikai fejlesztési programokban, ehhez szükség van az olyan felelősségteljes afrikai országokra, mint Sierra Leone, amelyek készen állnak az ilyen típusú együttműködésre – hangzott el múlt pénteken a Magyarország és Sierra Leone kormányai közötti első gazdasági vegyes bizottsági ülésen Budapesten, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt Timothy Musa Kabba Sierra Leone-i külügyminiszterrel.

A Sierra Leone-i kormánydelegáció a budapesti tárgyalások után tett látogatást a Renner Zrt. jánoshalmi gyárában, ahol Renner Tamás fejlesztési igazgató fogadta Timothy Musa Kabba külügyminisztert és a vele érkező minisztereket és miniszterhelyetteseket.

A delegáció tagjai megnézték a különböző gyártási és fejlesztési folyamatokat, tájékoztatót hallgattak meg a jánoshalmi cégcsoport működéséről és az együttműködési lehetőségekről.

Megállapodás született az erőgépek Afrikába szállításáról, így a Renner Zrt. gépei hamarosan útnak is indulhatnak Afrikába.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!