Nagykőrös

2024.02.25. 15:30

Fogy a malac, ezért drágábban adták őket a nagykőrösi vásárban

Tavaly decemberhez képest meglepően magas árakkal kezdődött az idei országos állatvásár vasárnap Nagykőrösön.

Miklay Jenő

Mind kevesebb malac kapható, tavaly óta csaknem dupla árat kértek értük

Fotó: Miklay Jenő

A vasárnapi Frigyes-napi vásár azt sejtette, hogy az állattartó gazdaságokból elfogyott a sertés. A múlt év végén is szerénynek mondható felhajtáshoz képest utóbb csak néhány tenyésztő vitt oda eladnivaló jószágot. Fehér József helyi gazdálkodó szerint a takarmányok drágulása, az értékesítés sok év óta tartó bizonytalansága miatt a kisgazdaságokban veszteségessé vált a sertéstartás. Ezért rengeteg állatot eladtak többek közt a napjainkban is intenzíven kiszállító romániai felvásárlóknak. A hiány felverte az árakat. A választási malac három hónap alatt csaknem duplájára drágult.

vásár, Nagykőrös, Frigyes-napi vásár
Borjak mutatóba. E 3 hónaposért 230 ezer forintot kért gazdája
Fotó: Miklay Jenő

Szarvasmarha-félékből már régóta keveset hajtanak fel a kőrösi vásárokba, mert az állomány ebben az ágazatban is folyamatosan csökken. Tejelő tehenet elvétve árulnak, legutóbb pedig csak néhány növendék állatot bocsátottak áruba. Ez esetben is a hiány ad magyarázatot a kínálati árak emelkedésére. Például 7 hetes magyar tarka bikákat 170 ezer forintért kínáltak, 3 hónaposakat 250 ezer forint körül. Ez olyan árszint, amit indokolatlanul magasnak tartanak a lehetséges vásárlók. Mégis kénytelenek megadni, mert máshol sem jutnak olcsóbban szarvasmarhához. Sok év viszonylatában a szaporulatból a bikákat nagyjából 15–20 százalékkal többért lehet eladni, mint az üszőket.

Az utóbbi vásár gyér szarvasmarha-forgalmából azonban nem lehet általánosítani. Az újabb kori tapasztalat ugyanis az, hogy az értékesítés jelentős részben közvetlenül az istállóból történik. Hasonlóan, mint a lovak esetében. Igavonókat vagy sportlovakat egyáltalán nem árultak vasárnap.

Frigyes-napi vásár Nagyk?rösön
A nagy kakasok 4-5 ezerért keltek
Fotó: Miklay Jenő

Erdős László nagykőrösi gazda évtizedek óta figyeli a lovak piacát. Véleményével megerősítette korábbi információinkat.

– Az egyszeri felhajtáshoz 50 ezer forint körüli állategészségügyi okmányolás szükséges. Ez túl nagy kiadás a bizonytalan értékesítéshez. A gyér forgalom fő oka természetesen az, hogy az országban már nagyon kevés a gazdasági ló, a sportcélra tenyésztett értékesebb álltokat pedig rendszerint közvetlen személyes kapcsolatok útján adják-veszik – mondta.

Nagyjából egy-másfél esztendőre visszatekintve úgy tűnik, stabilizálódtak a vásárt egyre inkább kitöltő baromfifélék és egyéb kisállatok árai. A 2022-es év vásáraiban például a tojótyúkok 2500–4000 forintos darabonkénti árát meglehetősen sokallták a vásárlók. Újabban megbékültek a kilátásokkal, amik szerint olcsóbban már nem jutnak hozzá a szárnyasokhoz az elkövetkező időkben.

Frigyes-napi vásár Nagyk?rösön
A baromfitenyészt?k rendszerint túladnak a portékán
Fotó: Miklay Jenő

– Véleményem szerint a kisállatpiacon inkább némi árcsökkenést tapasztalhatunk. A tenyésztők gyakran indokolatlanul sokért számították meg a jószágok árát az ukrajnai háború kezdetén, amikor szinte minden cikk ára elszabadult. Emlékezzünk csak: annak idején 8–15 ezerért kínálták a pulykákat, 5–6 ezerért a kacsákat. Azóta 15–20 százalékkal estek vissza ezek az árak, vagyis arra a szintre, ahol a takarmány- és egyéb tartási költségeket szerény nyereséggel visszakapják a tenyésztők – magyarázta a változásokat Varga Ferenc kecskeméti baromfitenyésztő.

Egyébiránt pedig az év első nagykőrösi vásárát, amint minden másikat, döntően az iparcikkek uralták. Ez idő tájt az átmeneti és tavaszi ruhaféléken volt a hangsúly. Mindamellett kapósaknak tűntek a háztartási eszközök, továbbá a külföldről szerzett, s az itthoni bolti árukhoz viszonyítva olcsóbban eladható kávék és édességek léptek elő kelendő vásárfiának.  

Gazdasági állatok ára (ezer forint)
Választási malac 38–40
Süldő (30 kg) 50–60
Hízóbika (3 hó) 230–250
Üsző (3 hó) 200–230
Vágójuh (40–50 kg) 45–55
Vágólúd 5–12
Vágótyúk 2,5–3,5
Vágókacsa 4,5–5
Pulyka 5–10
Naposkacsa 0,8–1
 

Forrás: Frigyes-napi vásár


 

 

 










 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!