Fórum

2024.02.23. 16:04

Kecskemét sikere a helyi együttműködéstől függ – galériával

A múltbéli döntések kihatnak a mára, a mai döntéseink pedig a jövőre. Össze kell fognia a város vezetésének és a település életét alapvetően meghatározó cégek, intézmények, civil szervezetek vezetőinek ahhoz, hogy továbbra is sikeresen fejlődjön Kecskemét. Dióhéjban erről szólt a csütörtökön megrendezett városházi program, amely résztvevői egy különleges időutazáson is részt vettek.

Barta Zsolt

Kecskemét az ország négy legdinamikusabban fejlődő vidéki városainak egyike. A mai megyeszékhely sikere azonban nem csak a jelenlegi köz-, és gazdasági szereplőknek köszönhető. A történelmünkből ismert személyiségek egykori jó döntései is hatnak a mában. 

kecskemét, városháza, program, fórum
Különleges időutazással várták a résztvevőket a kecskeméti városházán
Fotó: Bús Csaba

A régi öregek is küszködtek a döntések mérlegelésével, ami azonban állandó értékként jelzi a város történelmét az nem más, mint a polgárok és a város vezetőinek összefogása. Ennek a gondolatnak a jegyében rendezett találkozót a város vezetése csütörtök este Kecskemét gazdasági és más közéleti szereplőinek. Ezt legutóbb 2019-ben tette meg az elöljáróság, a járvány, a gazdasági válság miatt az akkori rendezvény folytatására várni kellett. 

Csütörtök este Barangolás az időben címmel rendezte meg a Kecskeméti Gazdaságfejlesztési Fórumot az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft., melynek szlogenje az Egyben 6 – a siker öröme volt. A meghívottakat a szervezők különleges időutazásra invitálták a megújult városházán belül. Több csoportban egy-egy állomásra vitték időkalauzok a látogatókat. Színészek elevenítették meg Kecskemét múltját, a Kecskeméti Katona József Múzeum képeinek és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház ruhakölteményeinek köszönhetően. 

Így találkozhattak 1847-ből Ferenczy Gergely atyával, aki Gyenes Mihály, akkori ügyvéddel a közjó érdekében létrehozandó civil szervezetek kérdéseit járták közre, miközben a vendégeket is megkérdezték e tárgyban. Egy másik állomáson Bugaczi Jakab (1787) egykori főtanácsos a vásártér át-, vagy elhelyezésének a problémájában kért tanácsot az érdeklődőktől. 

Lestár Péter – egykori polgármester – alakját is felidézte egy színész, aki egy népiskola felépítésével kapcsolatban kérte ki a meghívottak véleményét. 

A múltidézés után a csoportok visszatértek a városházi díszteremben, ahol Darányi Ignác, Kecskemétről elszármazott egykori földművelődésügyi (1895– 1903, 1906–1910 ) várta a városházi időutazókat. 

Azt hangsúlyozta, hogy vidéken az összefogásra az önkéntes civil kezdeményezésekre egyre nagyobb az igény. Példaként egy önkéntes tűzoltó egyesület vagyon mentő tevékenységét ismertették, amelynek a tagjai megmentették egy ház tulajdonosát attól, hogy földönfutó legyen egy tűzvész során. 

A rendezvény utolsó harmadában Szemereyné Pataki Klaudia polgármester vette át a szót, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy egy új korszak elején áll nemcsak a város, de az ország is. A Covid-járvány, a háborús és a gazdasági válság miatt átrendeződnek azok az erőviszonyok, amelyek a korábbi időszakban meghatározták az országok, a térség mozgásterét, az erőviszonyokat. Ráadásul az éghajlat változás is kihívásokat intéz az itt élők felé. Jelenleg a négy legdinamikusabb vidéki magyar város egyike Kecskemét, ezt a pozíciót kellene megőrizni, mondta. A város a XXI. században ipari oktatási központtá vált. Az iparban forradalom zajlik, a társadalom átalakul. A kihívásokra okos, gyors, megfontolt válaszokat csak egy összetartó közösség képes adni. Mint mondta, ha egyszer az időutazók majd évtizedek múlva újból elindulnak a városházán, akkor elképzelhető, hogy a vendégek – megszemélyesített – fogadói azok a szereplők lesznek, akik most a díszteremben tartózkodnak. 

A rendezvény végén a Kodály Intézet külföldi hallgatóiból álló kórus adott minikoncertet. A program fogadással ért véget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!