Beruházás

2023.12.06. 15:15

Üzembe helyezték a borbási naperőművet – galériával

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy új, 23,8 MWp beépített teljesítményű naperőművet épített európai uniós támogatással Kecskemét Borbás városrészében, 41 hektár területen. A 9,748 milliárd forintos beruházást 41 százalékban KEHOP támogatásból, 59 százalékban saját forrásból finanszírozta az MVM Csoport. A naperőmű üzembe helyezése szerdán történt meg, ami egyben a kecskeméti Gokart Hotelben tartott projektzáró napja is volt.

Horváth Péter

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projektigazgatója

Fotó: Bús Csaba

Az MVM Csoport középtávú stratégiájában kiemelten kezeli a megújuló energiaforrások hazai hasznosítását, ezért a megújuló energiatermeléssel foglalkozó leányvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy KEHOP projekt keretében épített Kecskeméten, mellyel hozzájárul Magyarország klímapolitikai célkitűzéseinek eléréséhez. 

A borbási napelemes erőmű egy kapcsolóállomással, és nyolc transzformátorral rendelkezik, 43 ezer déli tájolású napelem termeli az áramot, amit 67 inverter alakít át váltóárammá. A 800 tartószerkezet 20 ezer cölöpre épült, ami 900 tonna beépített anyagot jelent. 240 kilométer egyenáramú vezeték, és 23 kilométer váltóáramú vezeték. A naperőmű tervezett élettartama 25 év, így 2048-ig biztosítja a villamos ellátást.

Dr. Kiss Csaba, az MVM Energetika Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese
Fotó: Bús Csaba

A napelemes rendszer évi átlagban mintegy 99 687 gigajoule villamos energiát tud megtermelni, ami több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása. Mindez hozzájárul hazánk energiaszuverenitásához – mondta köszöntőjében dr. Kiss Csaba, az MVM Energetika Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese. 

Hozzátette, hogy nyolc szélerőmű, két vízerőmű és 190 naperőmű működik az országban. Jelenleg 34 új naperőművet épít az MVM KEHOP támogatásból, 174 megawatt teljesítménnyel. Így 2024-ben már 800 megawatt össztermelést ér el Magyarország.

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere köszöntőjében kifejtette: Kecskemét az elmúlt tíz évben óriási gazdasági ipari fejlődésen ment át, ami folytatódik. A beruházások energiaigénye nagyon nagy, ezért fejlesztést igényel a hálózat, ami elkezdődött. Kiemelte, hogy nagyon fontos szerepet tölt be a megújulóenergia-termelés a város energiastratégiájában, ezért is szükséges a megújuló források fejlesztése. Hozzátette, hogy ebből a megfontolásból több tucat intézményre került napelem az elmúlt években. A következő szint egy 20 megawattos napelempark létesítése, ami egy energiaközösséghez kapcsolódik, melynek jogszabályi feltételei kidolgozás alatt állnak. Az úttörő kezdeményezés nyomán, ha megvalósul, olcsóbban juthat energiához a város, és a fogyasztók − mondta az alpolgármester.

Gaál József, Kecskemét alpolgármestere
Fotó: Bús Csaba

Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. üzleti projektigazgatója elmondta, hogy a 23,7 megawattos naperőmű 19,98 megawattot táplál a hálózatba. Ehhez csatlakozik az MVM Zöld Generáció leghosszabb, 12 kilométeres termelői vezetéke, ami a Kósafaluban létesített trafóhoz csatlakozik. Ennek tervezése és kivitelezése nagy kihívás volt, de októberre elkészült.  Az erőmű előkészítése több év volt, a tervezés három hónapot, a kivitelezés öt hónapot vett igénybe. A naperőmű üzembe helyezését követi a héten transzformátor körzetek üzembe helyezése. Ezután indul a próbaüzem, melyet a műszaki átadás követ majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!