Beruházás

2023.11.29. 16:52

Megújult Kecskemét és Ballószög ivóvízhálózatának egy része – galériával

Hatékonyabb működést, és legalább 10 százalékos hálózati vízveszteség-csökkenést eredményez Kecskemét és Ballószög közös hálózatrekonstrukciós projektje, melynek szerdán tartották zárórendezvényét a Bácsvíz Zrt. Izsáki úti székhelyén. A pályázat összesen több mint 1,8 milliárd forintból valósult meg, melyből 1,3 milliárd forint pedig vissza nem térítendő EU-s támogatásból származik, 30 százalékát pedig önerőként biztosította a két település.

Horváth Péter

Kurdi Viktor vezérigazgató

Fotó: Horváth Péter

Szerdán tartották a Vízveszteség csökkentés, víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése Kecskemét és Ballószög településeken című projekt záró rendezvényét a Bácsvíz Zrt. izsáki úti székhelyén. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Ballószög Nagyközség Önkormányzata és a BÁCSVÍZ Zrt. konzorciumi megállapodásukat követően sikerrel pályáztak a vissza nem térítendő EU-s forrásra, így 1,285 milliárd forintot nyertek el, melyhez és 30 százalék önerőt biztosított a két település. A projekt teljes költsége 1,836 milliárd forint volt, melyből megújult Kecskemét és Ballószög ivóvízhálózatának egy része. A projekt tavaly november 2-án indult és idén november 28-án fejeződött be. 

A beavatkozások elsődleges célja az érintett területen található vízellátó hálózat olyan jellegű fejlesztése volt, mely növeli a vízellátás biztonságát, javítja az ellátás színvonalát, további cél még az energiahatékonyság javítása. A megvalósítás elősegíti a fenntartható üzemeltetést, csökkenti a csőtörések számát, és a vízveszteséget a fejlesztéssel érintett vezetékszakaszon, valamint biztosítja a vízellátás energiahatékonyságának növelését.

A projektnek köszönhetően legalább 10 százalékkal csökken a hálózat vízvesztesége. Az energiahatékonyságot is növelték a nem megfelelő hatásfokú szivattyúk cseréjével. Korszerűbb irányítási rendszert telepítettek és hálózatrekonstrukciót végeztek a projekt összköltségének legfeljebb 20 százalékáért. A beruházás során a kecskeméti és a ballószögi ivóvíz gerincvezeték hálózat összesen 6936 folyóméteren újult meg, ahová grafitos öntöttvas diktil csövet fektettek le. A kivitelezés hét szakaszban valósult meg és kiemelt helyszínnek számít Kecskeméten a Mártírok útja-Szent István körút közötti szakasz, ahol útfelbontásra és forgalomkorlátozásra is kell számítani. Érintett volt még az Ipoly utca, a Betonkeverő utca és Ballószögön a Bem utca-Rákóczi utca szakasza.

A projekt keretében három nyomásfokozó szivattyút is lecseréltek az I-es vízműtelepen és az energiahatékonyság fokozása érdekében 50 kilowatt védelemes napelemes kiserőművet telepítettek. A beruházás az arzénmentesítés hatékonyságnövelését is támogatta: 

immár online szonda beépítésével optimalizálják a vegyszeradagolást és öblítést és az érintett zónákba távjeladós mérőket szereltek, így kiépítve az online monitoring rendszert.

A munkálatok február 3-án kezdődtek el az I-es vízműtelep szivattyúinak cseréjével. A kivitelezést a Duna Aszfalt végezte.

Kurdi Viktor vezérigazgató köszöntőjében elmondta: ellátásbiztonságot az jelent, ha folyamatosan megújítják az ivóvízhálózatot. Az elmúlt egy évben a teljes elosztóhálózat egy százaléka újult meg. Kurdi Viktor kiemelte, hogy ebből az következne, hogy ha minden évben ennyi fejlesztés valósulna meg, a teljes hálózat száz év alatt újulna meg, ám ennél csekélyebb élettartamra tervezték ezt az elődök. Ugyanakkor a szövetségben létrejött fejlesztés előremutató, és az is biztató, hogy az országgyűlés döntése értelmében 2024-től az indokolt költségek a szolgáltatás biztosításához rendelkezésre állnak, és létrejön egy alap, mely rekonstrukciós forrás lehet. – Ez a korszakváltás időszaka, új fejezet kezdődik 2024-től a víziközmű szolgáltatásban – mondta a vezérigazgató.

Balogh Zoltán az önkormányzat Fejlesztéspolitikai Irodájának vezetője elmondta, hogy a projekt pénzügyi előkészítése 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a bővebb fejlesztéspolitikai forrásokkal takarékoskodott a városvezetés, így megteremtve a beruházás önerős fedezetét. Ezt követően Varga Csaba, a Duna Aszfalt Zrt. területi igazgatója a kivitelező képviseletében szólt a jelenlevőkhöz, akik tájékoztatót kaptak a megvalósított projekt műszaki-szakmai eredményeiről.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!