Használtautók

2023.11.22. 11:20

A hazai autótulajdonosok többsége nagyon öreg autóval közlekedik

A használtautó-piacon 2023 első kilenc hónapjában 617 100 személyautó cserélt gazdát, 2,5 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában regisztrált 632 800-nál. Eközben a magyar autótulajdonosok 51 százaléka használ 16 éves vagy annál is öregebb autót, amelyet 1 és 3 millió forint közötti összegért vásárolt; a gépjárművek átlagos kora Magyarországon 14,5 év − közölte a Magyar Távirati Iroda (MTI).

Baon.hu

Fotó: Mirkó István / magyarnemzet.hu / illusztráció

A Használtautó.hu a GKID kutatóval szeptemberben készített online reprezentatív felmérése alapján arról tájékoztatott, hogy a válaszok alapján az átlagos hazai autótulajdonos évente 50 és 250 ezer forint közötti összeget költ karbantartásra, miközben minimum 5 évet vár a cserével, és jellemzően 3,8 millió forintot költene egy összegben egy legfeljebb 8 éves, benzines vagy dízeles használt autóra. A meglévő gépkocsit 65 százalékuk belföldön és használtan vásárolta, 22 százalék vette újonnan − írják a közleményben. 

A JóAutók.hu portál közlése szerint szeptemberben 70 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ez 5,8 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberi szintet.

A havi adásvételek száma május óta stabilan 70 ezer körül alakul, a felfelé irányuló kitörést továbbra is a keresleti korlátok nehezítik.

A közlemény szerint a magyarországi használtautó-piacon a hat leggyakoribb márka az Opel (11 százalék), a Volkswagen (10,2 százalék), a Suzuki (8,6 százalék), a Ford (7,9 százalék), a BMW (6,3 százalék), valamint a Skoda (5,2 százalék), amely idén került először a Mercedes elé, egyelőre csupán hajszálnyival. A hat leggyakoribb márkát képviselő személyautók teszik ki a teljes forgalom több mint 49 százalékát. Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közleményben rámutatott, hogy a szeptemberi növekedés oka nem a piac felpattanása, hanem a tavalyi alacsony bázis. Érzékelhető elmozdulásra leghamarabb az év fordulóján számít a piac.

Eközben a Használtautó.hu felméréséből az is kiderül, hogy a saját autóval rendelkezők leginkább benzines gépjárművet használnak, a hibrid hajtásúak aránya 6 százalékra tehető. 

A közlekedési alternatívák közül legtöbben tömegközlekedésre váltanának, de a válaszadók a rövidebb távokat akár gyalog vagy kerékpárral is szívesen megtennék 

– írják a közleményben.

A megkérdezettek 10 százaléka tervez egy éven belül gépkocsit vásárolni. Ezen válaszadói kör 10 százaléka új, 72 százaléka használt, 16 százaléka pedig új vagy használt személygépjármű vásárlását tervezi. A vásárlást tervezők nagy része az 1-3 millió forintos kategóriában keres autót, míg az átlagos vételár várhatóan 3,8 millió forint körül alakul, legnagyobb értékben a 60 év felettiek és a budapestiek fognak gépjárművet venni − derült ki a felmérésből.

Az autóval rendelkezők 82 százaléka minimum 5 évet vár a gépjármű cseréjével, a többség 5-10 évente váltja le a használt gépjárművét − közölte a Használtautó.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!