Szalkszentmárton

2023.10.27. 19:50

Közel 1,8 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztési projektre az Agrofeed Kereskedelmi Kft. – galériával

Nedves fermentációs üzemet és új takarmány-laboratóriumot épített szalkszentmártoni üzemének területén a győri központú Agrofeed Kereskedelmi Kft. A fermentációs projekt több mint 1,75 milliárd forintba került, melynek csaknem egyharmadát a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében elnyert 747,2 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás fedezte. A projektben az Agrofeed Kft. konzorciumi partnere a Széchenyi István Egyetem volt.

Gulyás Sándor

A fejlesztés részleteit Alpár Botond, a projekt vállalati szakmai vezetője ismertette, majd mutatta be az új létesítményeket

Fotó: Gulyás Sándor

A cég a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt keretében különféle takarmány-alapanyagok értékének növelése érdekében innovatív, nedves fermentációs technológiát dolgozott át és fejlesztett tovább. A fejlesztés eredményeként a konzorciumvezető vállalkozás számára olyan hozzáadott értékkel rendelkező, piaci értékesítésre alkalmas kiegészítő takarmányok előállítására nyílik majd lehetőség, melyek többféle gazdasági haszonállat takarmányadagjában is felhasználhatók lesznek.

– A cégünk több mint 10 éve Magyarország piacvezető premixgyártója. A jelentős hazai piaci pozícióink mellett 40 országba exportáljuk termékeinket, elsősorban Közép-Kelet Európába, de Afrikába is. A fejlesztési irány meghatározásakor az volt a fő szempont, hogy megmutassuk a piacnak, hogy olyan dolgokat is tudunk előállítani, amivel a gazdasági haszonállatok termelési és állategészségügyi státuszát tudjuk javítani. A három éven átívelő projekt célja olyan speciális nedves fermentációs eljárás honosítása és továbbfejlesztése, mellyel kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása végezhető el. A végtermék takarmányozási és piaci értéke jelentősen, akár 20–40 százalékkal növekszik és jóval értékesebb lesz a kiindulási alapanyagokhoz képest – fogalmazott Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. tulajdonosa.

Új termékeinekkel a gazdasági haszonállatok termelési és állategészségügyi státuszát tudjuk javítani – emelte ki Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. tulajdonosa
Fotó: Gulyás Sándor

Dr. Salacz László, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, Bács-Kiskun vármegye északi része az ország egyik legdinamikusabban fejlődő régiója.

– Az Agrofeed Kft. megtalálta azokat a kitörési pontokat, amelyek hozzájárultak a versenyképesség és a fenntarthatóság növeléséhez. 

Felismerte, hogy a hazai gabona- és fehérjeforrásokra, illetve ezek melléktermékeire alapozott innovatív nedves fermentációs technológiában komoly exportpotenciál rejlik. Az új, speciális, magasabb hozzáadott értékű, kiváló minőségű termékekkel a piaci „résekbe” be lehet jutni. Az új technológia meghonosításával a cég érvényesítette célkitűzéseit, emellett létrehozott egy világszínvonalú üzemet. Amíg a cég újabb fejlesztéseken gondolkodik, országgyűlési képviselőként azon munkálkodom, hogy a vármegyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében minél több, az itt élők jólétét fokozó beruházás induljon el Szalkszentmártonban is – emelte ki beszédében dr. Salacz László.

Simon Róbert Balázs, Győr országgyűlési képviselője a magyar tulajdonú cég tevékenységét méltatta.

– A magyar tulajdonban lévő kis- és középvállalkozások foglalkoztatják a dolgozók hétharmadát Magyarországon, ami azt mutatja, hogy ez a fejlődési pálya jó – hangsúlyozta a politikus, aki egyben kiemelte a Széchenyi István Egyetem szakembereinek munkáját, akik a tudástőkét biztosították a projekthez.

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei szervezetének elnöke köszöntőjében a projekt kapcsán az összefogás, a partnerség hasznosságára hívta fel a figyelmet, ami az eredményesség kulcsa. Gulyásné Horváth Tünde, Szalkszentmárton község polgármestere örömmel üdvözölte a település számára is fontos fejlesztést.

A képen (balról-jobbra): dr. Salacz László, Simon Róbert Balázs, Csitkovics Tibor, Gulyásné Horváth Tünde, Alpár Botond, Gáspár Ferenc, Halászné dr. Borbély Anett, dr. Tóth Tamás
Fotó: Gulyás Sándor

Dr. Tóth Tamás, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja a projekt szakmai részét ismertette.

– A fermentált alapanyagok alkalmazása a késztakarmány-gyártóknak, a nagy- és kisüzemi állattartó telepeknek segítséget nyújthat az állatitermék-előállítás ökonómiai mutatóinak javításában, valamint az antibiotikum-felhasználás csökkentésében. A szükséges vizsgálatok bebizonyították, hogy a felhasznált takarmányok alkalmazása jelentősen javították a termelési mutatókat, anélkül, hogy negatív hatással lettek volna a húskészítmények minőségére, összetételére fogyaszthatóságára – fogalmazott dr. Tóth Tamás.

A projekt keretében az Agrofeed Kft. saját beruházásként szalkszentmártoni telephelyén nedves fermentációs üzemet létesített, laborfejlesztést hajtott végre, melynek köszönhetően munkahelyet tudott megőrizni, és további új munkahelyet teremteni. A fejlesztés mérföldkövet jelentett az Agrofeed Kft. labortevékenységében is, a szalkszentmártoni telephelyen elkészült az új laboratórium. A meglévő épületet saját önerőből újították fel, a pályázat keretében jelentősen bővítették, modernizálták eszközparkjukat. A labor Nébih általi nyilvántartásba vétele 2023 nyarán történt meg.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!