Kecskemét/Stuttgart

2023.10.18. 18:40

Kecskeméten épül a Mercedes jövője

Több milliárd eurós befektetést hajt végre kecskeméti üzemében a Mercedes-Benz, főszerepet adva az elektromos átállásban a magyarországi telephelynek – mondta Ola Källenius, a stuttgarti központú autóipari konszern igazgatótanácsának elnöke, aki kiemelte, hogy a kecskeméti gyár nagyon fontos része a globális termelési hálózatuknak. Úgy fogalmazott, hogy a jövő Kecskeméten épül – írta a magyarnemzet.hu.

Tapodi Kálmán

Forrás: Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.

A tanács elnöke jelezte: a hajtásláncok arányának változásával akkumulátorbeszerelő üzemet létesítenek a gyár területén, a közeli jövőben pedig a Mercedes-Benz luxusautó-vásárlóit is kiszolgálhatják Kecskemétről. Ola Källenius elárulta: a Magyarországon előállított első tisztán elektromos, sorozatgyártásban készült autó a Mercedes-Benz életében is mérföldkő, hiszen lenyűgözte a konszern vezérkarát, hogy az igazgatótanácsban hozott döntéstől alig 12 hónap telt el a tényleges gyártásig. Az igazgatótanács elnöke arra is emlékeztetett, hogy 2021 őszén a kecskeméti gyárukban gördült le a szalagról az első EQB kompakt SUV modell.

– Nem titok, hogy a terjeszkedés a termékportfólió bővítéséről szól, a közeli jövőben, az évtized közepétől a Mercedes luxusautó-vásárlóit is Kecskemétről szolgálhatjuk ki – ismertette a tanács elnöke, aki az Indexnek adott exkluzív interjút. Ola Källenius elmondta: ahogy a belső égésű motorokkal szemben egyre nagyobb teret nyernek az elektromos meghajtású járművek, akkumulátorbeszerelő üzemet is építenek a városban. Ez egy teljesen CO2-semleges üzem lesz, például a fűtéshez a tervek szerint geotermikus energiát használnak majd.

– Egy évtizeddel ezelőtt, amikor Kecskemét még németországi mása testvérüzemeként működött, kicsit mester és tanítvány jellegű volt a viszony, de hamar eltűntek ezek a különbségek. Ma már minden telephelyünk hozzájárul a globális termelési hálózat know-how-jához. Kecskemét ebben tökéletesen egyenlő partner és világszinten a legjobban teljesítő gyáraink közé tartozik – mondta az interjúban a Mercedes-Benz első számú vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!