Árak

2023.10.06. 16:27

Izsáki piac: tavalyi áron a méz, jó áron a zöldség

Az árusok azt mondták, hogy jó volt a pénteki piac Izsákon. Azaz az embereknek volt pénzük vásárolni. Szétnéztünk, hogy milyen árak is vannak a helyi csarnokban.

Barta Zsolt

Vékony Erzsébet és Cséplő Ernő a mézpult előtt, ahol tavalyi árakon árulják a termékeket

Fotó: Barta Zsolt

A helyi tejárus 350 forintért adta a tej literét. A sajt kilóját viszont 2000 forintért árulta. Gyorsan elfogyott. Mint mondta, 2500 forintról csökkentette az árat, mivel a tehenei nagyon sokat tejelnek, így muszáj minél gyorsabban értékesíteni a terméket. A sajton ugyan nincs nyeresége, de még mindig jobban jár, mintha 140 forintért adná le a felvásárlónak. 

A túró és a tejföl kilója 1600 forint volt. Ezek az árak jóval alacsonyabbak, mintha valaki a kecskeméti piacon vásárolna. A piacon árult az Anna-Bella Méhészet részéről Vékony Erzsébet termelő, aki szinte minden piacon kint van. Mint mondta, infláció ide vagy oda, a tavalyi árakon mennek a mézek, így a vegyes méz kilója például 2100 forint, az akácé valamivel 3000 felett van, de ez is jóval olcsóbb, mintha az ember némely kiskereskedelmi láncnál vásárolná meg. 

Szép zöldség felhozatalból választhattak a vásárlók Izsákon
Fotó: Barta Zsolt

Itt találkoztunk Cséplő Ernő méhésszel is, aki megjegyezte, hogy nincs jó világ a méhészekre az idén, ugyanis alacsonyak a nagykereskedelmi árak. Akik eddig nagy tételben árusítottak, azok most kimennek a piacokra, és ott jóval olcsóbban adják a terméket, mint azok, akik folyamatosan ilyen helyeken árulnak. 

A piaccsarnokban egyéb árusok is voltak, akik a legismertebb régi magyar kávé kilóját 4500 forintért, a jól ismert belevaló tejpor kilóját 2100 forintért adták. Ez utóbbinak az ára éppen a fele annak, mint amennyiért egy jól ismert kiskereskedelmi nagy áruházban vásárolható. A jó kilónyi levesbe való zöldség ára 1200 forint, a répáé 500, a gyökéré pedig 1000 forint volt kilónként. A tv paprika ára 390 forint volt, karfiol 650, a paradicsom 650 forintba került, a nagyon szép hagyma 450, míg például az 5 kilós kiszerelésű burgonya ára 1500 forint volt az izsáki piacon.

Olcsón adták a termelői tejtermékeket Izsákon
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!