Kétnapos rendezvény

2023.10.13. 17:11

Erős Pista Feszt Kecskeméten: bepillanthatunk az Univer kulisszái mögé – galériával

Pénteken kezdetét vette az I. Erős Pista Feszt Kecskemét-Hetényegyházán, az Univer cégcsoport megújult, az élelmiszeripar abszolút csúcstechnológiáját felsorakoztató üzeménél, ahol az Erős Pista is készül. A fesztivál zárasaként szombaton este a Kowalsky meg a Vega ad koncertet Kecskemét főterén.

Sebestyén Hajnalka

Gelencsér Tímea magyar szépségkirálynő is megtekintette az Univernél folyó munkát

Fotó: Bús Csaba

Az Univer a kétnapos rendezvényére, pénteken és szombaton – az előzetes regisztrációk alapján – több ezer látogatót várnak, akik több turnusban ismerkedhetnek meg az üzemben folyó munkával. Oda is beléphetnek, ahová eddig nem is remélték.

Az Erős Pista Feszt nyitóünnepségén a vendégek és a sajtó képviselői elsőként egy rövid kisfilmet tekinthettek meg a júniusban átadott hetényegyházi, csúcstechnológiás üzemről, ahol az Univer két hungarikum termékét, az Erős Pistát és a Piros Aranyat is gyártják. A kisfilmben idéztek Molitórisz Károlytól, az Univer Product Zrt. vezérigazgatójától: „Az élet az erőfeszítéseket díjazza, nem a kifogásokat.” Ez is fémjelzi, hogy az Univer 75 éves fennállása alatt sokszor kellett akadályokat leküzdeniük, mindig keményen megdolgoztak a sikerért.

Ezt követően Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, a rendezvény fővédnöke mondott köszöntőt. Kiemelte: az Univer amellett, hogy kiváló termékeket gyárt, egy kiváló munkáltató is. A város fő szövetségesei közé tartozik. Az új üzemük is jól mutatja: képesek az újjászületésre, az újjáéledésre még ebben a veszélyekkel teli világban is. 

Újragondolták a következő 75 évet, ennek egyik kezdőlépése az Erős Pista Feszt. 

Van hozzá esszenciájuk, erejük. Hetényegyháza városrész felemelkedőben van, melynek része az Univer üzem is. Végül hozzátette: a jövőben már nemcsak a szüreti mulatságnak lesz vonzereje a városrészben, hanem az Erős Pista Fesztnek is, melynek köszönhetően a hungarikum Erős Pista termékük világraszóló márkává válhat.

A polgármesteri köszöntő után Szőke Gábor Miklós, az Erős Pista Feszt díszvendége mesélt az üzem kertjében álló „Az Erő Eszenciája” szobor alkotói folyamatáról. A neves szobrászművész ráadásul aktív szerepet is vállalt a rendezvény során, hiszen tagja volt annak a zsűrinek is, amelyik a környékbeli iskolásoknak kiírt művészeti pályázat végeredményéről döntött. A gyerekektől azt kérték, hogy készítsék el saját elképzelésük és fantáziájuk szerinti paprikaszobrukat. Első lett a Bányai Gimnázium csapata, elismerésül 300 ezer forintot kaptak a diákok, melyet kirándulásra fordíthatnak. Második helyen végzett a Béke iskola, a gyerekek 150 ezer forint támogatást vehettek át. A harmadik díjat, 100 ezer forintot pedig a Lánchíd iskola csapata érdemelte ki.

Első lett a Bányai Gimnázium csapata, elismerésül 300 ezer forintot kaptak a diákok
Fotó: Bús Csaba

Ezt követően megkezdődött a gyárlátogatás, az első turnusban Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is megtekintette a gyártási folyamatokat. 

A fesztivált a tervek szerint évente megrendezik majd. Célja, hogy minél több ember bepillantson a cég kulisszái mögé, illetve a család és az összetartozás élményét hangsúlyozza.

Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója a fesztivál kapcsán hangsúlyozta: nem titkolt szándékuk, hogy hosszútávon egy igazi, régiókon átnyúló élményprogramot hozzanak létre. Ennek értelmében a vállalat egyértelmű szándéka, hogy az Erős Pista Feszt idővel olyan új turisztikai attrakcióvá váljon, amely Kecskeméten és a város szűkebb környezetén túl, az ország más részeiben élők számára is okot ad a felkerekedésre és utazási célponttá válik. 

Az Univer Product Zrt. elmúlt évben elindított #Pistázdmeg! országos kampányát ezen a rendezvényen tovább népszerűsíti. 

Mindkét nap a programok között szerepel Univer kvíz, erősember-bemutató, kóstoló, paprika workshop és a„Bírod a csípős ízt?” vetélkedő. Az esemény egyik csúcspontjaként szombaton este Kecskemét főterén, a Kowalsky meg a Vega ad koncertet.

Egy érdekességet is megosztott az Univer. Az Erős Pista Feszt aktualitását az Univer által a nyár végén készített nagy mintás, mintegy 4000 ember megkérdezésével zajlott online kutatás is mutatja. Az adatok alapján ugyanis kifejezetten nőtt a csípős ízek kedveltsége a lakosság körében. A válaszadók messze több, mint egyharmada (36,4 százalék) nyilatkozott úgy, hogy a korábbiaknál jóval gyakrabban fogyaszt csípős ételt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!