Átadó ünnepség

2023.09.14. 19:16

Új építőipari tanműhelyben tanulhatnak a diákok Baján – galériával

Új építőipari tanműhely átadását tartották meg a Bajai Ágazati Képzőközpont Non-profit Kft. tulajdonosi köre számára csütörtök délelőtt a központ telephelyén, a Szegedi út 69–73. szám alatt. A Bajai Ágazati Képzőközpont jelenleg több szakirány tanulóinak szakmai gyakorlati képzését végzi.

Márton Anna

Az átadó ünnepséget csütörtök délelőtt tartották meg

Fotó: Márton Anna

Az Ágazati Képzőközpont 2023. március 22-én jött létre, melyben a Bajai Szakképzési Centrum mellett öt kis- és középvállalkozás társult a szakmai gyakorlati képzés biztosítására és a képzés színvonalának erősítésére. Az ÁKK társult tagjai: Bácska Lakásépítő Építőipari Kft., Beton Építőipari Kft., EMEL Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Etsberger Kft., MS Lakberendező Stúdió Kft., Bajai Szakképzési Centrum. Az ünnepélyes átadáson részt vettek a társult tagok képviselői, a szakképzési centrum vezetése, oktatók és diákok.

Az új tanműhely a Bajai Szakképzési Centrum, három építőipari és kettő fa- és bútoripari vállalkozás együttműködéseként jött létre, az ezen ágazatokban tanuló diákok modern tanműhelyi környezetben, a vállalkozások szakembereinek támogatásával, korszerű eszközök segítésével tanulhatják szakmájukat. 

A Bajai Ágazati Képzőközpont jelenleg ács, asztalos, burkoló, faipari technikus, festő, mázoló, tapétázó, kárpitos, kőműves, szárazépítő, szigetelő, tetőfedő tanulók szakmai gyakorlati képzését végzi. 

A szakképzési centrum két sikeres európai uniós pályázat révén, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban pályázott ágazati központ létrehozására. Alapvetően az építészeti ágazat képzését szeretnék fellendíteni – tájékoztatta hírportálunkat Virág Tibor kancellár. Kiemelte, hogy két fontos szempontja van: egyrészt ennek a szakiránynak nagy hagyománya van Baján, és az igény is megvan, de korábban visszaesett a diákok jelentkezése. 

– A másik ok, hogy itt van a Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara, ahol egyetemi szinten folyik építőképzés, és szeretnénk ebbe vertikumként bekapcsolódni. Bíró Tibor dékán úrral nagyon jó kapcsolatban vagyunk, és erről tárgyaltunk. Világszínvonalú eszközök között tanulhatnak a gyerekek. Célunk, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek kvalifikált és iskolát végzett, valamint a szakmai tantárgyak jó részét ismerő gyerekeket biztosítsunk. Az építészet ágazatban 14 szakma van, azt mindegyiket képesek vagyunk oktatni. Világszínvonalú oktatás folyik, már hőkamerával, vakológépekkel. Úgy néz ki a terem, mint egy informatika labor, hiszen nagyon sok gépet informatikai eszközökkel kell vezérelni. Természetesen minisztériumi támogatással jött létre. Egy másik pályázat, amely összegben közel 250 millió forintos, az épületnek a létrehozásáról és eszközök beszerzéséről szól. A centrum életében egy iskola ekkora európai uniós pályázatot még nem nyert, példa nélküli az összeg. Nagyon nagy reményekkel vagyunk. Az egészben az a jó, hogy már most szeptemberben megnövekedett az építőszakmára jelentkező tanulók száma. Volt mit bemutatnunk, hogy hova jöhetnek tanulni –fogalmazott Virág Tibor.

Markó Gábor, az ágazati központ ügyvezetője hírportálunknak kiemelte, hogy az új tanműhelyt új, korszerű eszközökkel szerelték fel, ahol az építőipari és faipari tanulók, kőművesek, festők, burkolók, asztalosok gyakorlati oktatását tudják elvégezni. Beszereztek ollós emelőt, téglavágó és betonvágó gépet, ollógépet. Állványrendszerük is van, kézi gépeket is beszereztek a körfűrésztől kezdve a szalagcsiszolón át az egész szakmát lefedő gépparkig. Jelenleg 76 diák tanul a központban, őket hat oktató koordinálja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!