Bács-Kiskun

2023.09.20. 11:22

Mélyponton a magyar méz felvásárlási ára

Komplett méhészetek eladók. A több ezer éves ősi hivatás egyre kevésbé népszerű itthon. Az édes termék nagykereskedelmi ára lement. Az Európai Unió által ellenőrzött import méz közel fele problémás volt.

Barta Zsolt

A Soltvadkerten élő Váczi Roland különleges mézeit mutatta be a hétvégi szüreti fesztiválon. Az érdeklődők propoliszos és levendulás ínyencséget is kóstolhattak

Fotó: Barta Zsolt

Akinek jó szakmája van, aki megteheti, az kiszáll a profi méhészkedésből. Ez nem azt jelenti, hogy egy méhész néhány tucat méhcsaládot nem tart meg. Ma főállásban egyre nehezebb ebből a hivatásból megélni. Mindezt Haskó László nyilatkozta a napokban, aki 55 éve méhészkedik Soltvadkerten. 

A térségben 65 olyan szakembert ismer, akik egy része árulja a méhcsaládokat, a szerszámokat és az eszközöket. Aki teheti elmegy, hogy nyolcórás munkát vállaljon. A havi nettó 300-400 ezres fizetés az biztos, míg a méztermelés kevésbé, vallják sokan a vadkerti gazda szerint. Tavaly nagy szárazság volt, ennek ellenére nem volt túl jó a felvásárlási ár. Az idén az akác egy része elfagyott az Alföldön, a vaddohányból kevés van, így onnét sincs nagy termés. 

A napraforgóból jól termeltek a méhecskék, abból elegendő méz készül, a repcét viszont kevésbé keresik a felvásárlók. Hogy milyenek a hordós nagy tételben értékesített árak? A vegyes virágméz 700 forint/kilogramm szintről indult. Ez lement 650-re majd 620 környékére. Két éve pedig 1000 forint volt az átlagos ár. Haskó László szerint legalább ezer forintnak kellene lennie a vegyes méz nagytételű felvásárlási árának. Ehhez képest a bolti ár, a mai felvásárlási összeg négyszerese. (A hazai kiskereskedelmi láncoknál 90 dekagrammos mézeket lehet vásárolni. Kilóra átszámítva 2800 – 3200 forint a vegyes virágméz ára.) Mint mondta, a világ nagyot fordult. Húsz-huszonöt éve nagyon jól lehetett egy profi méhésznek keresnie, nagy házat építhetett, jó autóval járt, eltartotta a családot egy nagyobb méhgazdaság. Akiknek azonban jó kétkezi szakmája volt eredetileg, most azok szállnak ki a termelésből. 

Bóna Zoltán keceli méhész, főleg méhcsaládokat nevel, de készít mézet is. Az idén bőven lesz termelői méz a piacon, nyilatkozta. A családi gazdaságában még tavalyi akácméz is akad, a piaci helyzetnek köszönhetően. Napraforgóból van elegendő termés. Hogyan vásároljunk mézet? Bóna Zoltán azt tanácsolja, aki teheti megbízható ismert méhésztől vásároljon. A bolti mézek egy részéről nincs jó véleménye. Hogy milyen lesz az idei év? Árbevétel szempontjából kevésbé jó. A méhanyákat alig viszik a termelők, mert nem bíznak a jövőben. Attól tart, hogy sokan befejezik ezt az ősi hivatást. 

Minden második import mézminta problémás volt

Még 2023. március 23-án tett közzé az Európai Unió egy import mézzel kapcsolatos vizsgálatot. Az eredmény lesújtó volt. Az EU által koordinált ellenőrzésben 15 tagállam, valamint Svájc és Norvégia kérésére 20 exportáló országból származó 320 mézszállítmányból vettek véletlenszerűen mintát. Ezt küldték el a megfelelő laborba. Kiderült,hogy 147 (46%) minta nem felelnek meg a 2001/110/EK mézirányelv előírásainak. A vizsgálat fő célja az volt, hogy feltárják a méz cukorsziruppal dúsítását, valamint a méztermékek címkézési problémáit. Az elemzés rávilágított, hogy a szabálysértések száma jelentősen magasabb volt, mint korábban. A hibás minőségű termékek többsége Kínából érkezett, de volt török eredetű termék is, amely problémás termék volt. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!