Terméskilátás

2023.07.27. 18:25

Jó állapotban várják a szüretet a szőlőültetvények a Kiskunsági Borvidéken

Néhány héten belül itt a szüret. A termés mennyisége, minősége és a szőlő felvásárlási ára alapvetően befolyásolja a térség termelőinek a mindennapi hangulatát a következő hónapokban. Milyen az idei terméskilátás? Erről kérdeztük Filus Jánost, kaskantyúi hegyközségi elnököt, a borvidék alelnökét.

Barta Zsolt

Filus János - a Kunsági Borvidék alelnöke - kínálja az egyik kiskőrösi szüreti fesztiváli programon borral a résztvevőket.

Fotó: Barta Zsolt

Filus János maga is 10 hektáron termel, így testközelből ismeri a szőlő állapotát. Az ültetvények általában jó állapotban várják a szüretet. A növényvédelemre az idén többet kellett költeniük a gazdáknak, mivel többször hullott nagyobb mennyiségű eső, mint tavaly. A szőlőszemek fejlettsége az időszaknak megfelelőek. Bár tavasszal hullott viszonylag sok eső, de most nagyon kellene a csapadék, hogy a bogyók fejlődése ne álljon le. 

Kaskantyún a termésbecslés alapján jónak tűnik az idei termés. Filus János elmondása szerint, a falu határában hektáronként 111, míg a borvidéken 100 mázsa körül alakulhat majd a hozam. A borvidéken becsült termés mennyisége 1,7 millió mázsa. Ez megközelítőleg annyi, mint amennyi tavaly volt. Biankából valamivel kevesebb, cserszegi fűszeresből talán több, illetve Alettából is nagyobb termés várható. A kékfrankosból és a generosából szintén átlagos termésre lehet számítani. Az Irsai Olivér esetében is több lehet, mint tavaly. 

Hogy milyen árak várhatóak? Ez központi kérdés. A tavalyi felvásárlási összegekhez képest minimum nettó 15 százalékkal magasabb érték lenne a reális összeg. Mint ismert, jelenleg fehérbor esetében nincs jelentős átmenő készlet, azaz nincs árutorlódás. Mivel az idén döntés született borlepárlásról, így a színes borok többlet készletét kivezetik majd a piacról. A lepárlási rendelet feltételei jelenleg kidolgozás alatt állnak. A Kunsági Borvidék jelentőségét mutatja, hogy a júniusi 43. Országos Borversenyen 10 aranyérmet, 1 nagy arany,, 18 ezüstérmet és 2 különdíjat nyertek a térség borai.

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!