Beruházás

2023.07.20. 16:32

Év végére megépül a hetényi bekötőút az M5-ös autópályába – galériával, videóval

Sajtóbejárásra várták az újságírókat csütörtökön Kecskeméten, az épülő hetényi bekötőút munkaterületére. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a sajtó képviselőivel közösen tekintette meg az M5-ös autópálya lehajtójától a hetényegyházi Helikon utcáig épülő 2,2 kilométeres szakaszt.

Sebestyén Hajnalka

A projekt keretében megvalósul Hetényegyháza, az M5-ös autópálya, valamint a 445-ös számú főút között kapcsolatot biztosító út kiépítése és a közte lévő, már meglévő útszakaszok fejlesztése, korszerűsítése és szélesítése.

Fotó: Bús Csaba

A Helikon utca végénél kezdődött a sajtóbejárás, ahol elsőként a beruházás fontosabb paramétereit ismerhették meg az újságírók, tévés- és rádiós munkatársak.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntőjében kitért a városszerte zajló útépítésekre. Mint mondta: ez a munkaterület még a szerencsésebbek közé tartozik, mivel ez egy kevésbé lakott földes útszakasz. A kivitelező Colas Zrt. szakemberei gördülékenyebben, gyorsabban haladhatnak. A végeredményt pedig már sokan várják, hiszen az M5-ös autópályába torkolló hetényi bekötőúttal a jövőben könnyebbé, gyorsabbá válik a közlekedés. Hetényegyháza így immár nem egy, hanem három útvonalról is elérhető lesz. Az új út csatlakozik az autópályához, a 445-ös északi elkerülő úthoz, mely utóbbiról akár az arborétumnál, a Ménteleki úton is gyorsabban megközelíthetővé válik a város.

Balogh Zoltán, az önkormányzat iroda vezetője a beruházás előzményeit elevenítette fel. Összefoglalta az elmúlt több mint tíz év fontosabb történéseit, melyek megelőzték a konkrét útépítést, a tervezéstől pályázatokon át a közbeszerzési eljárásig.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata két lépcsőben, de közel kétmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Hetényegyháza bekötése az M5-ös autópályába című projekt megvalósítására. A támogatás mértéke száz százalék. Az építési munkálatok megfelelő ütemben haladnak, így várhatóan novemberre elkészül, majd következhet az engedélyeztetés. Bízik benne, hogy az év végére át is adhatják.

A projekt keretében megvalósul Hetényegyháza, az M5-ös autópálya, valamint a 445-ös számú főút között kapcsolatot biztosító út kiépítése és a közte lévő, már meglévő útszakaszok fejlesztése, korszerűsítése és szélesítése. Az út megvalósításával jelentős közlekedési kapcsolat jön létre Hetényegyháza és Kecskemét, az M5-ös autópálya és a 445-ös számú főút között.

A közútfejlesztés mintegy 2,2 kilométer történik, mely részben új útszakasz kiépítését, részben a meglévő aszfaltút négy méterről hat méterre történő szélesítését és megerősítését tartalmazza. Kiépítenek egy új csomópontot a meglévő, jól járható önkormányzati burkolatlan út és a Helikon utca csatlakozásánál. Emellett a Helikon utca burkolatától a temetőig több mint 500 méter hosszúságban önálló, 1,5 méter széles közös gyalogutat és kerékpárutat építenek.

Az autópálya felől érkező autók a Helikon utcán, illetve a Tamási Áron utcán keresztül folytathatják az útjukat. Ehhez kapcsolódóan mindkét utca tekintetében még további útfejlesztéseket eszközölnek.

A sajtóbejárás a beszédeket követően a helyszíni bejárással folytatódott, melyet Tóth Sándor, a Colas Zrt. vezérigazgatója, valamint Szentgyörgyi Zsolt projektmenedzser vezetett. Szemereyné Pataki Klaudia védőfelszerelést öltött magára, és még az egyik munkagépre is felmászott, hogy még közelebbről kapjon képet az építési munkafázisokról.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!