Konyhakert

2023.05.09. 07:00

Közmunkások termelik a zöldséget Fülöpszálláson

Uborkát, répát, hagymát, paradicsomot, paprikát és egyéb zöldségeket termelnek a közmunkások Fülöpszálláson. A termékeket főként a szociális és közétkeztetésben használják fel.

Gulyás Sándor

Az önkormányzati kertészet jelenleg hat embernek biztosít munkát

Fotó: Gulyás Sándor

– Konyhakertünket hét éve hoztuk létre a közfoglalkoztatási program keretében. Az első néhány év ráment arra, hogy mit tudunk megtermelni, mi az, amit érdemes. Célunk, hogy minél több zöldséggel tudjuk ellátni a kétszázötven adagos konyhánkat. Biztosítjuk a szociális étkeztetést és az óvodára és az iskolára is mi főzünk. Uborkát, paprikát, paradicsomot, káposztát, sárgarépát, zöldséget, batátát és hagymát termelünk, az idei éven újra megpróbálkozunk a földi eperrel is. Amit lehet, mindent beviszünk a konyhába, a többletet értékesítsük – mondta el a baon.hu érdeklődésére Gubacsi Gyula polgármester.

Az önkormányzat 1,2 hektáros területen gazdálkodik. A megtermelt zöldségfélék a közkonyha nyersanyag igényének harminc százalékát elégítik ki. 

– A tavalyi évben őrölt paprikából száz százalékban láttuk el konyhánkat, illetve nagy mennyiségű savanyúságot készítettünk. A közelmúltban egy gyümölcsöst is kialakítottunk, ahová kajszibarack fákat telepítettünk. Az első termés idénre várható. Kertünket idén szilvafákkal és újabb barackfákkal bővítjük. Bízunk abban, hogy rövidesen a zöldségek mellett friss, saját termelésű gyümölcsökkel is el tudjuk látni a fülöpszállásiakat – tette hozzá a polgármester.

Gubacsi Gyula fontosnak tartja az önkormányzati gazdaság meglétét, mert így helyben is tudnak munkát biztosítani amellett, hogy jó minőségű termékeket állíthatnak elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!