Nagykőrös

2023.05.01. 17:22

Ismét drágultak a lábasjószágok

Főleg a sertéstenyésztők okoztak meglepetést a Szent György-napi országos vásárban Nagykőrösön, vasárnap. Sosem látott magasságba emelték jószágaik árát.

Miklay Jenő

Galambmustra. Darabonként 1500 forintnál kezdődött az alku

Fotó: Miklay Jenő

Az egy hónappal ez előtti sokadalomhoz képest nagyjából 15–20 százalékkal drágultak a választási malacok. A tenyésztők szerint két tényező hatása érvényesül: egyfelől kevés a sertés országszerte, másrészt nőtt a növendékállatok kereslete.

– A húsfélék drágulása miatt mind többen próbálkoznak a hizlalással. 

Természetesen erre csak a családi házas porták tulajdonosai tudnak vállalkozni, szerencsére alföldi viszonylatban sokan tervezhetik az év végi ünnepekre a disznótort. Arra a véleményre jutottak, hogy mondjuk, két választási malac hízóba állításával jobban járnak, mintha a húst a hentestől vásárolnák. Remélik, hogy a takarmányok ára sem marad azon a magas szinten, mint az utóbbi évben. Tehát, úgy tűnik, a sertéstartás is kezd fellendülni, mint tapasztaljuk azt a baromfiak vonatkozásában – magyarázta Varjas Sándor kecskeméti őstermelő.

A szarvasmarhákért szintúgy többet kértek a gazdák a legutóbbi vásárhoz képest. Körülbelül 10–15 százalékkal számoltak többet a növendékállatokért. Számíthattak rá, hogy a vásárolni akarók megadják értük a pénzt, ugyanis a kínálat ezekből az állatokból országosan nagyon gyér. A kőrösi vásárba is csak kevés szaporulatot hajtottak fel, 2-3-4 hónapos üszőket, bikákat. A tenyésztők szerint a 10–30 állatot számláló kisüzemi szarvasmarhatartás, legyen az tejelő vagy húshasznú, nem képes fennmaradni a jelenlegi költségekkel és felvásárlási árakkal. A tenyésztők többsége idős, elfáradtak, és nincs, aki átvenné tőlük a munkát.

Bikák Kiskunhalasról. Egyenként 260 ezerre mondták
Fotó: Miklay Jenő

Eme borús jövendölésnek épp az ellenkezőjét sejtette a kisállat-felhozatal. Különösen baromfifélékből kínáltak sokat és sokfélét. Növendékkacsák, -libák főleg Bács-Kiskun vármegyéből származtak, de a környező megyékből is hoztak szárnyasokat. Patonai Ferencné kiskunfélegyházi őstermelő szerint intenzívebb a piacos szaporítás.

– Ismerek fiatal falusiakat, akik újabban hozzáláttak a tenyésztéshez. 

A szaporulatot viszonylag jó áron tudják értékesíteni. A legügyesebbek nyakán nemigen maradnak jószágok. Ez abból következik, hogy sokan alakítanak ki portájukon baromfiállományt. A tojások kikeltetésével nem foglalkoznak, a kedvükre való növendékállatokból bőven találnak hetipiacokon és a vásárokban – hallottuk a tenyésztőtől.

A Szent György-napi kőrösi vásár vélhetően a legnagyobb összejövetel az egész országban. A vásári rendezők az árusok, látogatók létszámát jóval 10 ezer fölöttire becsülték. Eme népes találkozót kihasználják az iparcikkárusok is. Főleg átmeneti, nyári öltözetekkel állítottak ki, és úgy tűnt, sok portékát eladtak. Hasonlóan a háztartási eszközöket árusítok is. Tőlük leginkább a kosarak, konyhai edények képezték a vásárfiát a városszéli mezőre kilátogatók számára.

Gazdasági állatok árai (ezer forint)

Választási malac 38–42

Süldő 45–55

Juh (egyéves) 50–55

Hízóbika (3 hó) 230–260

Üsző (3 hó) 200–220

Napos liba 2,5–2,8

Naposcsibe 0,4–0,6

Rántani való csibe 1,2–1,5

Napos kacsa 1,5–1,8

Tojótyúk 3–4

Vágóliba 8–12

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!