Helvécia

2023.03.09. 18:17

Versenyképesebb lett a Göbölyös családi gazdaság – galériával

Egy új burgonyatároló hűtőház segíti a Göbölyös családi vállalkozás tevékenységét a jövőben. A Helvécia határában termelő család egy már működő hűtőház mellé egy másikat épített Európai Uniós támogatással.

Barta Zsolt

A felvételen balról a kivitelező cég ügyvezető igazgatója Szabó Zsolt, Jakab István az országgyűlés alelnöke, id. Göbölyös Károly és fia Göbölyös Károly

Fotó: Barta Zsolt

A helvéciai beruházással a piaci versenyben jobb helyzetbe kerül a vállalkozás, mivel egy-egy betakarítás után nem lesz rákényszerülve arra, hogy áron alul értékesítse a zöldséget. Másrészt a termés minőségét a tároló hűtésével sokáig meg lehet őrizni. Az új beruházást csütörtök délután adták át. A rendezvényt a környékbeli gazdákon kívül megtisztelte Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, és Gáspár Ferenc a megyei agrárkamara elnöke is. Göbölyös Károly, a családi gazdaságot alapító idősebb Göbölyös Károly fia üdvözlő beszédében felvázolta a család elmúlt évtizedeiben végzett fejlesztő munkát.

A mostani kertészeti beruházási támogatás 31 millió forintot tett ki. A másik felét a család állta. Ezentúl a családi gazdaságban megtermelt összes burgonyát képesek lesznek tárolni, azaz mintegy 500 tonna termést. A tároló 248 négyzetméter területű, 1500 köbméternyi ingatlan. A hűtést 35 kilowattos napelemes rendszer végzi a cégnél. Gáspár Ferenc megyei kamarai elnök is méltatta az új beruházást. Hangsúlyozta, hogy ez a beruházás is elősegíti a hazai rövid ellátási lánc fejlesztését. Illetve a nagy -, és a kiskereskedelmi árrés is a termelő családban marad. Jakab István, a Magosz elnöke is üdvözölte a beruházás átadón megjelent vendégeket.

Hangsúlyozta, hogy a család egy európai minőségű gazdaságot épített fel. Generációs vállalkozás, ahol mindenki dolgozik. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány elkészítette a hazai agrárstratégiai tervet. Mintegy 2900 milliárd forintnyi támogatás vidékfejlesztési programra, amelyből 1500 milliárd kimondottan beruházásokra kell fordítani. A gazdálkodási technológia fejlesztésére lehet a pénzt fordítani, így versenyképesebb lesz a hazai mezőgazdaság, mondta a Magosz elnöke. 

 


 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!