Áremelések

2023.02.26. 15:30

Jelentősen drágult a vásárfia a nagykőrösi sokadalomban

Kellemetlen meglepetésekben lehetett részük a haszonállatokra pályázóknak a szombati nagykőrösi országos sokadalomban. Tavaly ősz óta jócskán megdrágult a vásárfia.

Miklay Jenő

Kiskunmajsáról is érkeztek borjak a Frigyes napi vásárba

Forrás: Frigyes napi vásár

Nagyjából fél esztendőre visszatekintve mintegy 50-70 százalékkal drágultak a haszonállatok a nagykőrösi vásárokban, meglehetősen tág határok között. Például a tyúkfélék annak idején sokallott, 2000 forintos darabonkénti ára szombaton olcsónak számított. Fiatal tyúkokat 3200-ért adtak, az 5 kilogramm körüli testes jószágokért elkértek 8-10 ezer forintot is. A pulykafélék árát 5-20 ezer forint között szabták meg a tenyésztők. Hasonló arányban változott a házinyulak ára is, a nagyobb állatokat 4-6 ezer forintért kínálták. 

A családi ellátáshoz az aprójószág állomány gyorsan létrehozható
Forrás: Frigyes napi vásár

– Nem gondolom, hogy a tenyésztők indokolatlanul emelték az árakat, csupán a takarmány árát és egyéb tartási költségeket szeretnék visszakapni némi nyereséggel. Az is igaz, hogy például a szárnyasok, nyulak esetében a kereslet is lendített az árakon. Főleg az utóbbi egy-két évben a hentesáruk drágulása miatt bővült a ház körüli állattartás. Leggyorsabban tyúkokkal, kacsákkal, nyulakkal lehetséges kialakítani otthon egy akkora állatállományt, amely ellátja a családot hússal, tojással – magyarázta a változásokat Rátóti Tamás, törteli nyulasgazda.

Sok év viszonylatában a szarvasmarha szaporulatból, a bikákat nagyjából 15-20 százalékkal többért lehet eladni, mint az üszőket. Az utóbbi néhány hónap alatt végbement drágulás is körülbelül ennyi, ugyanis az üszőket legutóbb a bikák fél évvel ezelőtti árán számolták a gazdák. Az állatok forgalma azonban régóta minimális. Fejős tehén olykor csak mutatóban akad, utóbb egyet sem hajtottak fel. Mindössze 10-15 tenyésztő kínálta a fiatal szarvasmarháit, kevesen érdeklődtek irántuk. Az értékesítésük nagy részben vásáron kívül istállóból történik. Lovakat pedig egyáltalán nem árultak szombaton. 

Erdős László, nagykőrösi gazda évtizedek óta követi a lovak piacát. Véleményével megerősítette korábbi információinkat.

 – Az egyszeri felhajtáshoz 50 ezer forint körüli állategészségügyi okmányolás szükséges. 

Ez túl nagy kiadás a bizonytalan értékesítéshez. A gyér forgalom fő oka természetesen az, hogy az országban már nagyon kevés a gazdasági ló, a sportcélra tenyésztett értékesebb állatokat pedig rendszerint közvetlen személyes kapcsolatok útján adják-veszik.

A vásárt szemlélők gyakran hallható megjegyzésekkel illették a sertések árait is. Többek szerint, például a 30-35 kilogramm körüli süldők 45-50 ezer forintos kínálati ára elrugaszkodott a valóságtól. Vélhetően a 4-5 hónappal korábbi kínálatokhoz hasonlítottak. Nos, októberhez képest, 5-7 ezer forint  drágulást lehetett észlelni, hasonló arányban a választási malacoknál is.   

Az év első nagykőrösi vásárát, amint annak elődeit is már régóta, döntően az iparcikkek uralták. Ez idő tájt az átmeneti és tavaszi ruhaféléken volt a hangsúly. Mindamellett kapósaknak tűntek a háztartási eszközök továbbá a külföldről szerzett, s az itthoni bolti árukhoz viszonyítva olcsóbban eladható kávék és édességek számítottak még igen kelendő vásárfiának. 

Gazdasági állatok ára (ezer forint)

  • Választási malac 22-25
    Süldő (40 kg) 40-50
  • Hízóbika (3 hó) 230-250
    Üsző (3 hó) 200-230
  • Vágójuh (40-50 kg) 45-55
    Vágó lúd 5-15
  • Vágótyúk 3-10
    Pulyka 5-20

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!