Kecel

2023.01.19. 11:24

Sertéságazat: jelenleg a talpon maradás is művészet

Tavaly augusztusról szeptemberre tizenháromszorosra nőtt a gáz ára. Az elektromos áramért kilowattóránként közel 150 forintot kell fizetni. Ilyen drasztikus költségemelkedés mellett csoda, hogy talpon vannak, mesélte Hatvani Zalán, aki egy közepes méretű kocatelepet és sertés hizlaldát tart fenn Kecelen. A gazdasági agrármérnök végzettségű tenyésztő 13 családnak biztosít megélhetési lehetőséget.

Barta Zsolt

Hatvani Zalán a sertéstenyésztő telep előtt

Fotó: Barta Zsolt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szerint a sertéshús, vagy abból készült termékek átlagfogyasztása hazánkban évente 30 kilogramm. Ez az egyéni húsfogyasztás valamivel több mint felét teszi ki. A tenyésztők – akárcsak más ágazat szereplői – ennek távolról sem örülhetnek, mivel a megugrott költségek negatív hatásai ellen kell küzdeniük. 

– Több kisebb tenyésztő bezárta már a telepét – mondta el hírportálunknak Hatvani Zalán, aki Kecelen egy modern állattartó telepet üzemeltet. Itt 13 ember dolgozik, 660 kocát tartanak, és azok szaporulatát hízlalják. Mint mondta, tavaly csapásként érte a céget a gázáremelkedés, mivel az augusztusról szeptemberre tizenháromszorosára nőtt. Szerencsére enyhe volt az ősz, de a kiadásokat ez így is alaposan megdobta. Az elektromos energia ára is emelkedett, így ma már 150 forint/kilowattórás áron érkeznek a számlák. 

Mivel napelemes rendszerrel rendelkeznek, így az áram felét ez szolgáltatja, ami a nehézségeket némileg enyhíti. Decemberre a gáz ára ugyan csökkent, így ma már „csak” az augusztusi ár ötszörösét kell fizetnie a vállalkozásnak köbméterenként. 

Viszont a szolgáltató csavart egyet a dolgon és a tavaly januári fogyasztás alapján előre kell fizetnie a cégnek, azaz nem a mostani óraállás után számolnak el. 

Hatvani Zalán azt mondja, hogy az árnövekedés után azonnal végigmodellezték a spórolás lehetőségeit. Így a központi nagy gázkazánokat leállították és részegységenként egyedileg, kisteljesítményű elektromos kazánokkal oldják meg a fűtést. Levitték a hőmérsékletet néhány fokkal, és most azt nézik hol is lehet az a bizonyos határ. Azaz mekkora az az optimálisnak mondható hőmérséklet, amely mellett a jószágok megfelelően híznak, és még nem kell több takarmányt adni nekik, valamint a fiaztatóban a kismalacok is jól fejlődnek. Ennek következtében a kiadásokon lehet csökkenteni. 
Tavaly decemberben 700 forint körül alakult az élő sertés kilónkénti felvásárlási ára. Jelenleg ez 650 forint körül mozog. Ez nagyon kevés mivel a 700 forintos ár sem fedezi az önköltséget. 

Ha nem lennének állami támogatások, akkor veszteségesek lennének a kis-, és közepes termelők. Így, a támogatással együtt nullára jön ki a termelés értéke. 

Mint mondta, tavaly első félévben a takarmányárak emelkedése vitte el a haszon nagy részét, most azonban az energia árak nullázzák le a gazdákat. Ott, ahol aszályos volt tavaly az időjárás, a termelők rosszul állnak azért is, mert a takarmányt nem tudták megtermelni. Mint mondta, erőteljes a hullámzás a szektorukban. Időnként a felvásárlási ár eléri a fedezeti pontot, utána pedig a minimum elvárt szint alá zuhan. Tavaly az első félév veszteséggel, a 3. negyedév plusszal a 4. pedig szintén veszteséggel zárult. A takarmány ára nem alacsony, de legalább nem megy feljebb. Úgy tűnik, hogy a költségek talán elérhették a maximumot, azaz talán nem várhatóak olyan hatalmas ugrások, mint amilyenek a tavalyi évben voltak. 

Januárban bért emeltek

Kérdésünkre, hogy várható -e a cégénél béremelés, Hatvani Zalán azt mondta, hogy ez január elsejével meg is történt, 15 százalékot tudott a fizetéseken emelni. A sertéshús fogyasztással kapcsolatban megjegyezte, hogy a piacon az utóbbi hónapokban kevesebb sertést vágnak. Ennek részbeni oka az infláció, amely miatt az emberek kevesebb terméket vásárolnak. Az üzletember arra számít, hogy tavaszra emelkedik az élő sertés felvásárlási ára. Az a szint, ami rentábilissá teszi az ágazatot, élősertés kilónként 900 forint felett lenne – mondta végül Hatvani Zalán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!