Uszód

2022.12.08. 15:10

Feldman Zsolt: Keresett a magyar bárány, érdemes ezzel foglalkozni – galériával

Új juhhodályt avattak Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő gazdaságában. Az uszódi gazdálkodó gyerekkora óta juhászattal foglalkozik, és 2013-ban elnyerte az Év juhtenyésztője címet. A telephely megújítására több lépcsőben, több mint 400 millió forintot költöttek.

Tapodi Kálmán

Balról: Holló Mátyás, Feldman Zsolt államtitkár és Hajduk Péter, Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója

Fotó: Tapodi Kálmán

– Az idei év katasztrofális volt az aszály miatt a mezőgazdaság számára, kiemelten is a legeltetéses állattartók számára. Különösen fontos, hogy egy ilyen év után próbáljunk meg pozitív jövőképet adni és jó példákat mutatni a szakmának, az ágazatnak, az agráriumnak arról, hogyan is érdemes és lehet ilyen körülmények között is előremenni – hangsúlyozta beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Uszódon, egy új hodály átadóján.

– A bárányhúsból az európai piacon hiány van, és az előrejelzések szerint ez a következő években is így lesz. Az ágazat most is döntő többségében exportpiacra viszi a termelés 90 százalékát, ami 550-600 ezer bárányt jelent. A báránynak a következő időszakban is lesz kereslete, éppen ezért érdemes ezzel foglalkozni – mondta el a telephelyavatón Feldman Zsolt, aki hozzátette: előnyt jelent, hogy nem vagyunk új szereplők ezen a piacon.

Az AM államtitkára szólt arról is, hogy a juhágazatban az elmúlt években nagyon komoly ágazati összefogás történt a korábbi évek hibáinak kijavítására.

– Mi pedig 2019 óta a hazai piacon próbáljuk népszerűsíteni a bárányhúst, mert mindig jó támasz a belső piaci kereslet, mert arra lehet építeni az eredményes exportot – fogalmazott Feldman Zsolt, aki hangsúlyozta, hogy ebben az ágazatban is sokat számít a technológiai megújulás és a fejlesztés.

– Holló Mátyás személye pedig arra világít rá, mennyit számít a szakmai tudás és elhivatottság – mondta az államtitkár, aki hozzátette: a vidékfejlesztési program keretéből 172,5 millió forint kormányzati támogatás segítette az uszódi telep megújulását.

Feldman Zsolt kiemelte azokat a támogatási formákat, amikkel segítik az ágazat fejlődését. Hangsúlyozta: a Megújuló vidék, megújuló agrárium program elindulása új dimenziókat nyitott ki az agrárium számára. Mint elhangzott: a juhágazat számára három fő irányban tudnak lehetőséget biztosítani, a technológiai fejlesztések, a tevékenység környezeti hozzáadott értékének elismerése és az állatjólét növelése, és azok a jövedelempótló támogatási lehetőségek, amelyek a mezőgazdaságban általában az élelmiszertermelési potenciál megőrzését segítik elő. Az államtitkár hozzátette: az elmúlt két évben már odaítéltek 11 milliárd forintot több mint 340 juhtartó telep megújításához.

Egy karanténtelep építését is tervezik

– Az állattartó telepünk felújításának a célegyenesébe érkeztünk. Három lépcsőben valósítjuk meg elképzeléseinket: volt egy épületfelújítás, ahol energetikai korszerűsítés történt, a falakat és a tetőt is szigeteltük. Másik lépcsőben készült az új hodály, amit most avattunk fel. A hodályt pár napja használjuk, de nagyon pozitívak a tapasztalataink, rengeteg élő munkaerőt tudunk megspórolni. A harmadik lépcső egy karanténtelep építése, mert ha külföldre akarunk tenyészállatokat értékesíteni, akkor ez elengedhetetlen – mondta el Holló Mátyás, akinek telephelyén tegnap pontosan 1242 darab juhot számláltak. Az állományban 800 anyajuh mellett több mint 200 kos, továbbá növendékbárányok és tenyészjerkék találhatók. A törzstenyészet zöme magyar merinó, de szép sikereket ért el Holló Mátyás a berrichon du cher  és az ile de france fajtákkal is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!