Bács-Kiskun

2022.08.01. 06:55

Húsz százalékkal magasabb lehet a szőlő felvásárlási ára

Egy hónap múlva itt a szüret. Vajon milyen lesz a szőlőtermés, vannak-e egyáltalán ígéretek a felvásárlók részéréről az árak tekintetében? A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának a honlapján egy érdekes anyag jelent meg. Ebben szó esik arról, hogy ülésezett az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának Szőlő-, bor- és pálinka albizottsága.

Barta Zsolt

Illusztráció

Fotó: Unger Tamás

– Európában idén nem várható kiugróan jó szőlőtermés, ezért vélhetően jelentős kereslet lesz idén a magyar borok iránt – mondta a Szőlő- bor- pálinka albizottság ülésén az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.

Tarpataki Tamás kedvező előjelként értékelte, hogy a kivitel már az első négy hónapban több mint tíz százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest. Hozzátette, hogy az eddigi hírek szerint talán csak a spanyol bor érhet el átlag feletti mennyiséget, de Olaszországban helyenként húsz-harminc százalékos lehet a terméskiesés.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint a készletjelentések is igazolják a jó keresletet, a magyarországi pincékben ugyanis az első összesítés, vagyis 2017 óta nem volt ilyen alacsony a készletek szintje, mint az előző hónapban.

Filus János kaskantyúi szőlész, a Kunsági borvidék alelnöke lapunknak elmondta: megfelelően fejlődik a szőlő, bár szükség lenne esőre. Ekkor ugyanis a terméskiesés mértéke kisebb lehetne. Arról is szólt, miszerint a gazdák növekvő költségei miatt legalább húsz százalékkal magasabbnak kell lennie a felvásárlási árnak a tavalyihoz képest. Megjegyezte: a termelők visszautasítják azon felvásárlási álláspontokat, miszerint a növekvő AKG támogatást a pincészetek tervezik beszámítani a felvásárlási árba. A két dolognak ugyanis semmi köze sincs egymáshoz. Az egyik egy uniós célzott környezetgazdálkodási támogatás, a másik, a piaci ár pedig a termelés költségeit kell, hogy fedezze – mondta Filus János. Hozzátette: felvásárlási mennyiségről már beszélnek a piaci szereplők, de árakkal még nem jöttek ki a kereskedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!