Bács-Kiskun

2022.07.18. 07:00

Több mint egy hónapja nem mutatták ki a madárinfluenza-vírust

A madárinfluenza-járvány elleni sikeres védekezés eredményeként több mint egy hónapja nem mutatták ki a vizsgálatok a vírust a hazai baromfiállományban.

Tapodi Kálmán

Továbbra is fennáll a vírus behurcolásának veszélye. Illusztráció

A kedvező tendenciát figyelembe véve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte a még fennálló felügyeleti (megfigyelési) körzet feloldását Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Ezzel megszűnt hazánkban az utolsó, madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló terület is. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár ezekből a megyékből is zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás. 

Az Állategészségügyi Világszervezet előírásai szerint Magyarország legkorábban július végén nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis csak ezt követően kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó harmadik országokba. A Nébih felhívja a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a könnyítések ellenére továbbra is fennáll a vírus behurcolásának veszélye, ezért a felelős állattartás, különösen a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőséggel bír. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!