Bács-Kiskun

2022.07.09. 07:00

A téli hónapokhoz képest 50 százalékkal több vizet használunk

Óriási a forróság, többet locsolunk. Képes-e követni az igényeket a Kiskunsági Vízi-Közmű Szolgáltató Kft. A kérdéseinkre Mátyus Zoltán igazgató válaszolt. Mint mondta, az idei évi júniusi víztermelési adatok nagyjából megegyeznek a tavalyi évi azonos időszakban kitermelt vízmennyiségekkel. A napi csúcstermelésekben van némi eltérés.

Barta Zsolt

Illusztráció

Fotó: shutterstock.com

Soltvadkerten a tavalyi évi legnagyobb víztermeléshez képest az idén már 8 százalékkal nagyobb az egy napra eső termelés. Kecelen 20 százalékkal magasabb, Kiskőrösön 3 százalékkal több. Ha a téli időszakkal hasonlítják össze akkor egy átlagos téli hónaphoz képest körülbelül 50 százalékkal több vizet termelnek ki most. Hangsúlyozta: jelenleg minden településen rendelkezésre áll a mostani vízigényekhez mind a kút, mind a tisztító, mind a szivattyúkapacitás. Ha még 10 százalékkal tovább növekednek a vízigények, akkor Kecelen fordulhatnak elő a vízmennyiségi problémák. Ott már rég jelezték az önkormányzatnak, hogy egy új kutat kell nyitni. 

Kiskőrösön a napokban fejeztek be egy beruházást, melyet az önkormányzat finanszírozott. A lényege, hogy a Dózsa György úti telephelyet – ahol 3 darab mélyfúrású kút található – összekötötték a Kassai utcai víztisztítóval. Ezek a kutak korábban (10 évvel ezelőtt) nyers vizet szolgáltattak a hálózatba. Így gyakorlatilag a város kapott 3 „új” kutat, melyek közül az egyiket már üzembe is helyeztek a kánikulai napokon. A város, meghallgatva a szolgáltató javaslatát, stabilizálta a vízellátást. 

Sehol sem tervez a cég vízkorlátozásokat bevezetni a településeken. 

A cégvezető hangsúlyozta: sajnos hibaelhárítás miatt lehetnek elzárások, ezekről honlapjukon és a közösségi oldalukon keresztül tájékoztatják a fogyasztókat. A munkatársak egészségére odafigyelnek, ugyanis folyamatosan biztosítják számukra a védőitalt ezekben a forró napokban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!