Homokhátság

2022.06.10. 11:25

Segítséget nyújtanak a hazai méhészeknek

Egészségesebb méhcsaládokat tenyészthetnek a méhészek az agrártárca újabb állatjóléti támogatásával.

Miklay Jenő

Jól jön minden forintnyi segítség a méhészeknek is. Fotó: Miklay Jenő

A hazai méhészetek jelenlegi jövedelme összességében kevés a méhállományok egészségének, termelőképességének jobbításához. E hátrány felszámolása érdekében megpályázható támogatással próbál segíteni a gazdaságokon a szakminisztérium. Ez azt jelenti, hogy a méhészek méhcsaládonként, évente, a kaptárlakók részére, négy kiló méz méhtáplálékként való visszahagyására kapnak pénzügyi forrást, 15 eurónak meg­felelő forintot. Az új vidékfejlesztési intézkedés keretében nyújtandó, összesen 10 milliárd forinton országosan valamivel több mint 21 ezer méhgazdaság osztozik. 

A legtöbben Bács-Kiskun megyében, ahol a méhes gazdaságok 12 százaléka dolgozik. 

A megyében a méhcsaládok száma, közel 170 ezerrel, eléri az országos összes 13 százalékát. 

Az utóbbi 30 évben jellemző volt a méhállományok számának hullámzó változása, de hosszú távon a bővülés volt jellemző. Az utóbbi néhány évben ismét fogyott az állomány, részben a szakemberek öregedése, valamint a méztermelés jövedelmezőségének csökkenése miatt. Remény fűzhető az új központi támogatáshoz, amely elősegítheti a méztermelés növekedését. Nagy István miniszter közölte: a támogatás kötelezettségvállalási időszaka július 1-jén kezdődik és 2024. de­cember 31-ig tart. A kérelmek benyújtásának időszaka idén június 20-tól július 19-ig tart. 

– Megpályázzuk, hisz ahogy minden méhészetnek, nekünk is bármennyi támogatás jól jön. 

Szerény a jövedelmünk, az időjárás viszontagságai mellett az olcsó, silány mézek forgalma is bizonytalanná teszi munkánk eredményét. 

A méhészek igyekeznek minél több mézet elvonni a kaptárakból, s a rovarok természetes étkét különböző cukros készítményekkel helyettesítik. Szakmai körökben több érvet hozhatunk fel az utóbbi étrend alkalmazása mellett, de egyértelmű, hogy a méhek számára maga a méz a legegészségesebb táplálék. Mindemellett biztonságos, hiszen a más táplálékkészítmények használatához komoly szakmai felkészültség szükséges. A méhcsaládok táplálására visszatartott mézzel jó erőben tartjuk az állományt – mondta el véleményét Pécsi Dénesné. A nagykőrösi méhésztől tudjuk azt is, hogy az idei eddigi legbőségesebb mézhozamot az akácosok adták. 

– Az akác nem fagyott el, mint más években. Sok és jó minőségű nektárt hordtak róla méheink. A repce sajnos kevésbé adakozott, a szárazság miatt gyengén fejlődött a növényállomány. A kedvelt mézelőnkből, a vaddohányból egyre kevesebb nő a Homokhátságon, gyomnövény, ezért irtják az erdőművelésű területeken is. Bízunk a napraforgóban, Bács-Kiskun megyében és Nagykőrös környékén sok gazdaság termeszti idén is – tette hozzá Pécsi Dénesné. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!