Fejlesztés

2022.06.03. 11:25

Prémium libamáj készítését tervezi a félegyházi székhelyű cég

Antibiotikum-mentes, prémium libamáj előállításának, és az ehhez szükséges tenyésztés-tartás technológiának a fejlesztését kezdte meg a kiskunfélegyházi székhelyű Integrál Élelmiszeripari és kereskedelmi Zrt.; a projekt összköltségvetése több mint 1,4 milliárd forint – közölte a társaság a Magyar Távirati Irodával.

Vajda Piroska

Két éve bővült új üzemrésszel a baromfi-feldolgozó Fotó: Bús Csaba

A fejlesztés megvalósításához a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program Pluszban 831 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az INTEGRÁL Zrt. vezette konzorcium, amelynek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Nemzeti Biodiverzitás-és Génmegőrzési Központ a tagja. A GINOP Plusz forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. 

A részvénytársaság közleménye szerint a projekt azért fontos, mert a libamáj Magyarország kiemelkedő exportcikke, hungarikuma, de az állatjóléti előírások szigorodása és a különböző állatvédő mozgalmak jelentős kihívások elé állítják elő­állítását. 

A töméses hizlalás kiváltására szolgálna a tömés nélküli libamáj-előállítás, az erre vonatkozó termelési kísérletek azonban eddig eredménytelennek bizonyultak világszerte. Ezért úgy vélték, a tömés és az arra történő előkészítés tenyésztés- és tartástechnológiai fejlesztése jelenthetné a megoldást. Mindez azt jelenti, hogy olyan libák tenyésztésére van szükség, amelyek antibiotikum nélkül, kíméletes töméstechnológia, vagy akár tömés nélkül is képesek a prémium minőségű libamáj előállítására. 

A fejlesztésben a második lépés a tartási és takarmányozási rendszer finomítása és a madárinfluenza miatti szigorítások következtében alkalmazandó zárt tartástechnológia fejlesztése. 

Gödöllőn és Kiskunfélegyházán zajlik a konzorcium által elindított projekt meg­valósítása, amelyben 96 ember dolgozik. A közlemény szerint 2025-re valósul meg a beruházás. 

Az Integrál Zrt. a honlapján olvasható tájékoztatás szerint 100 százalékban magyar tulajdonosi háttérrel rendelkezik. A cég fő tevékenységei közé tartozik egyebek mellett a hízott víziszárnyas (liba és kacsa) feldolgozása és az élelmiszer-iparcikk kiskereskedelem. 

Víziszárnyas-feldolgozó üzemük 1984 óta rendelkezik exportengedéllyel, az itt előállított termékek elsősorban a nyugat-európai, de távol-keleti országok üzleteiben is megtalálhatóak. 

Kiskereskedelmi üzleteik a Coop üzletlánc tagjaként Kiskunfélegyházán és a vonzáskörzetébe tartozó községekben állnak a vásárlók rendelkezésére. 

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Integrál Zrt. belföldi és exportértékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 8,804 milliárd forint volt, 2019-ben viszont 13,123 milliárd forintot tett ki. A cég 2020-ban 1,056 milliárd forintos veszteséggel zárt, míg egy évvel korábban még 26,65 millió forint volt a nyeresége. Árnyalja a 2020-as eredményt a cég szerint, hogy abban az évben 1,4 milliárd forintos fejlesztéssel új vágóüzem létesült Kiskunfélegyházán, miközben a madárinfluenza magyarországi megjelenése is kihatott a vállalat életére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!