Alacsony terméshozam

2022.06.16. 06:55

Megkezdődött a betakarítás: Kunbaján már aratják az árpát

A mezőgazdasági nagyüzemek többsége még jó néhány napot vár a kalászos gabonák betakarításának a kezdésével. A homokosabb és gyengébb termőképességű talajokon gazdálkodók közül viszont néhányan már kivonultak a kombájnokkal, hogy betakarítsák az idei termést.

Juhász Jenő

Kunbaja határában aratják az őszi árpát Fotó: Juhász Jenő

Immár hagyománynak számít, hogy Lipták János katymári vállalkozó az elsők között fog hozzá az őszi árpa betakarításához a Kunbaján bérelt területén. A szerb határ mentén lévő 250 hektáros szántón 165 hektár az őszi árpa, a többi pedig repcével van bevetve. A mostani vetésforgóba egy hatsoros, Dablin nevű hibrid árpát vetettek, melynek a betakarítását három kombájnnal végzik kedd óta. 

A termelő elmondta, hogy november eleje óta május 24-ig mindössze 60 milliméter eső esett ebben a térségben, és ez sajnos nagyon meglátszik a terméseredményen is. 

A megfelelő mennyiségű csapadék hiánya miatt kisebb termésátlagra számítanak a gazdák Fotó: Juhász Jenő

A betakarítás során az első 50 hektár alapján átlagosan 3,6 tonna/hektár hozammal számolhatnak. A termény hektólitersúlya is alacsony, 58-61,5 közötti értéket mutat, 10,5 százalékos nedvesség mellett. 

Kedden Bácsalmás határában is vágtak már kisebb táblákat, és az ott elért paraméterek is hasonló értékeket mutatnak. Az egyik bácsalmási felvásárlótól kapott információ szerint az átvett termények elszámolása napi áron történik.  Az első átvételi napon tonnánként 117 ezer forintot+kompenzációt fizettek az új terményért. 

A homokosabb és gyengébb termőképességű talajokon már dolgoznak a kombájnok Fotó: Juhász Jenő
Fotó: Juhász Jenő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!