Galériával

2022.05.02. 13:54

Negyvenszállásról indult a Magyarok Kenyere program

A Magyar Örökség-díjas „Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem” program sorban tizenkettedik alkalommal indult frissen kikelt búzaszálak szentelésével. A hagyományosan Szent Márk napjához (április 25.) kötődő eseménysor megyei ünnepét ezúttal Kalocsa-Negyvenszálláson tartották, vasárnap délelőtt.

Gábor János

Szent Márk ünnepe alkalmából szentelték meg a termést. Fotó: Gábor János

Dr. Mészáros István kanonok, a kalocsai Szent István templom igazgatója a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ), illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezeteinek közös rendezvényén, a helyi Szentolvasó Királyné Kápolnától vezette a híveket egy közeli búzatáblához, amelyre áldást szórt. A menetben népviseletbe öltözött hagyományőrzők, helyi hívek és településvezetők, valamint a szakmai szervezetek képviselői is feltűntek. 

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a Kárpát-medence gazdatársadalmát bevonva igyekszik minél több termést összegyűjteni, magyar ajkú rászorulók javára.

Jakab István MAGOSZ-elnök, az országgyűlés alelnöke a szertartás jelentőségét hangsúlyozva azzal nyitotta ünnepi beszédét, hogy a hagyományok megélése nélkül egy nemzet sem képes hosszútávon fennmaradni. Emlékeztetett: az adakozás alulról szerveződve, magyar gazdák kezdeményezésére indult el, kezdetben csak térségi szinten, majd az egész országban és a Kárpát-medencében. Első alkalommal tíz tonna gabona gyűlt össze, míg tavaly már közel 1.100 – fűzte hozzá, megjegyezve: ennek közel felét határon túli gazdák adták össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!