Duna–Tisza köze

2022.05.23. 11:28

A felmelegedő, párás időjárás kedvez a gyümölcsökre veszélyes kártevőknek

Többféle veszély is fenyegeti a terméseket ebben az időszakban, a májusi időjárás pedig nagyban elősegíti a megjelenésüket.

Miklay Jenő

Illusztráció

A májusi felmelegedő, párás időjárás veszedelmes kártevőket szabadít ki. Az almatermésűek május elején különösen könnyen fertőződnek a különböző gombabetegségekkel, ezért jelentősége van most a növényállomány megelőző védelmének. 

Ráadásul a rovarkártevők, egyebek közt a levéltetvek is megjelentek a hajtásokon. 

– Támad a körtelevélbolha, továbbá feltűnő a körtelevél-gubacsatka jelenléte. Almásokban számítani kell a tűzelhalás nevű gombabetegség megjelenésére is. Kedvező állapot ugyanakkor az, hogy csökkent az almalevél-aknázómoly rajzása, s egyelőre minimális a lisztharmatfertőzés, s az almamoly sem jelent meg számottevő mennyiségben – jelezte a veszélyeket Szabó Balázs nagykőrösi növényvédelmi mérnök. 

A csonthéjasokban a moníliás virág- és hajtásfertőzés pusztítása már jól láthatók az ültetvényeken. 

A betegség jelei azokban a gazdaságokban is mutatkoznak, ahol szakszerű volt a növényvédelem. Hasonlóan az őszibarack tafrinás megbetegedése is látványos, viszonylag széles körben. A hűvös április ugyanis kedvezett a betegség terjedésének. A gyümölcsösökben időszerű a védekezés több molyféle ellen. Rajzik a szilva- és a keleti gyümölcsmoly, a tarka szőlőmoly és helyenként megjelent a szőlőlevélatka is. Díszkertekben ez idő tájt főleg rózsalisztharmat és a levéltetvek, bukszusokban a puszpángmoly okozhat sok kárt. A szántóföldeken a gabonalisztharmat fertőzése Bács-Kiskun megyében helyenként már erőteljes. Megjelent a gabona-levéltetű, a gabonapoloska, petéznek a vetésfehérítő bogarak. Az őszi káposztarepce néhol máris számottevően károsodott, részben a repcefénybogaraktól, de főként a repcebecő-ormányosok különösen erőteljes elszaporodása miatt, tehát a védekezés halaszthatatlan. A rovarcsapdák fogják a vetési bagolylepkét, várható a rajzás erősödése, s ez a jelenség főként a kukoricára nézve jelent veszélyt – hívta fel a figyelmet Szabó Balázs. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!