Nehézségek

2022.04.07. 06:55

Érződik a háború hatása Bács-Kiskun megye gazdaságában is

Kihívások nehezítik a gazdasági élet szereplőinek az életét. A háború hatása már érződik. A Covid-járvány még nem ért véget, de egy másik új kihívás már nehezíti az üzletemberek életét. Az orosz–ukrán háború elhúzódása az import alapanyagok beszerzését nehezíti meg. Ezek a gondok pedig áremelkedésekhez vezetnek.

Barta Zsolt

Márton-napi bormustra. A borosüvegek ára az elmúlt hetekben megduplázódott. Fotó: Barta Zsolt

Az üveg, az energia, a csavarzár, a címke, a bérek emelkedése mind arra mutatnak, hogy a borászok emeljék a termékeik árát. Nem lehet ezt kikerülni, nyilatkozta a portálunknak Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának az elnöke. A soltvadkerti borász elmondta, hogy információi szerint Ukrajnában két gyárat is találat ért, azokat, amelyek beszállítanak hazánkba is. Ezt kihasználva az olaszok már felemelték az üvegek árait. Növek­szik az alumínium ára is. Ez azért is érinti a borszektort, mivel a dobozos kicsomagolású népszerű termékek esetében van szükség erre az alapanyagra. 
 

Nem csak Frittmann János mesélt arról, hogy nehéz időkre lehet számítani. Az egyik vidéki gazda – aki nem akarta nevét adni – hangsúlyozta, hogy sok állattenyésztő gondolkozik azon, levágja vagy se az anyaállatokat. Tehenet vagy kocát tartani, kis állatot nevelni 12 ezer forintos kukoricával, egyéb drága takarmánnyal ugyanis nem éri meg. 

A mezőgazdaságban nemcsak az a baj, hogy bizonyos importáruk drágulnak, hanem a legfőbb dolog az eső, elmaradt. Bár esett egy kevés a napokban, néhány többnapos esőzés ráférne a termőtalajra. 
 

A fémipari termelők is megérzik a háborút, nyilatkozta a baon.hu-nak Ungvári Ferenc, a kiskőrösi Ungvári Műhely tulajdonos alapítója. Ő közel 35 éve dolgozik a magánszektorban, de ilyen kihívásokkal teli időszakkal még nem találkozott. Az alapanyag vásárlása egyre nehezebb. A beszállítók sokszor négyszer több idő alatt szerzik be az árut, mint korábban. Ez kifejezetten az orosz–ukrán háború miatt van, tette hozzá. A nyugat-európai gyárak ugyanis az említett harcban álló országoktól szerzik be a fémipari termékeket. 

A hiány a háború óta hatványozottan érződik. 
 

Mint mondta, előfordult olyan eset, amikor megrendeléseket kellett visszamondania. Megjegyezte, hogy ma már nincsenek hosszú idejű árgaranciák. Sőt 24 órásak sem igen léteznek. Előfordul, hogy a szállító egy-két órás árgaranciát biztosít csak. Vélekedése szerint a háború lezárása nélkül az ország és a kontinens fémalapanyag-ellátása nem oldható meg. A helyzetre reagálva a cége készletezése megnőtt. A pénzforgási sebesség az eddigi 90 napról 180-220 napra változott. Ennek a lassulása pedig árnövelő helyzetet okoz. Alternatív beszállításra lehetőség nyílhat, de a másik piac nem biztos, hogy ki tudja szolgálni gyorsan – mondta Ungvári Ferenc kiskőrösi üzletember. 

Az építőiparban is érződik a Covid és a háború okozta helyzet. Zsikla Tamás, az Akker-Plus Kft. cégvezetője azt mondja, hogy még véget sem ért a pandémia, amikor a szektor új kihívás elé érkezett. A hazai beszállító ipari vállalatok esetében az energia- és a munkabérkiadások is megemelkedtek. Ezek a tényezők is emelték a gyártók költségeit, amelyek begyűrűztek az árakba. Ez volt a helyzet február 23-ig. Ezt sem volt könnyű kezelni, fogalmazott a cégvezető. Másnap kitört a háború, és az energiaárak tovább emelkedtek, amelyeket az alapanyagárak is követtek. Mint mondta, a probléma komoly kihívást jelent. Majd hozzá tette: 
 

– Napi megbeszéléseket kell tartanunk a telephelyeinken, hogy kezelni lehessen a helyzetet, képesek legyünk folyamatosan ellátni az ügyfeleket.

 Sajnos a gyártók oldaláról megváltozott a kiszolgálás. Néha bizonytalan, mikor szállítanak a partnerek. Ezt úgy tudjuk kiküszöbölni, hogy nagyobb készletet tartunk minden telephelyünkön. Nagyon sokféle árut érint ez a probléma – hangsúlyozta Zsikla Tamás. 
 

Kérdésünkre válaszolva megjegyezte, hogy a lakásépítési szektor továbbra is lendületben van. Sokan éppen azért vásárolnak építőanyagot, mert a pénzüket be akarják fektetni. Emlékeztetett arra, hogy hasonló volt a helyzet a Covid-járvány idején. Akkor az embereknek sok idejük volt otthon, és elvégezték azokat a munkákat, amelyeket korábban halasztottak. Így a kereskedelmi nagyvállalatuknál még mindig növekedés tapasztalható. Majd az igazgató kitért arra, hogy az árak az utóbbi hónapokban elszaladtak. Így például a betonacélt a másfél év alatt a duplájáért kapják, a fenyő- és fűrészárunál a beszállítók 80 százalékot emeltek, bár némi csökkenés tapasztalható. A tégla esetében egy év során 50 százalékos emelkedés volt tapasztalható. A cement áremelkedésére tavasszal lehet számítani. Sokan felújítják a fürdőszobákat is, a szaniterek esetében 10–20 százalékos változás volt az idén – hangsúlyozta a cégvezető. Utolsó kérdésünkre elmondta, hogy az év végéig drasztikus emelkedés talán nem várható. 
 

Korlátozzák a mennyiséget

Az alsó kategóriás borok esetében – amelyek literenként 500 forintos árig érhetőek el a boltokban – gondok lehetnek, mivel azokon nincs akkora haszon, hogy az árváltozások negatív hatásait ki lehessen kü­szöbölni. Emelkedik a permetezőszerek ára is, amelyek szintén növelik a költségeket, fogalmazott Frittmann János. Mint mondta, nem egyedülálló az élelmiszer-probléma idehaza. Egy Németországban dolgozó rokona számolt be egy családi találkozón arról, hogy a munkahelye melletti szupermarketben csak egyliternyi étolajat lehet egy vevőnek vásárolnia, lisztből is csak öt kilót. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!