Beruházás

2022.02.24. 19:22

Történelmi léptékű fejlesztésre lesz lehetőség Bács-Kiskun megyében

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium 39 helyszínen rendez ezekben a hetekben fórumsorozatot az uniós közös agrárpolitika reformjának aktualitásai kapcsán. Bács-Kiskunban Kiskőrösön kedden este tartottak rendezvényt (Jánoshalmán március 10-én, Szabadszálláson március 29-én szerveznek ilyen programot).

Barta Zsolt

Balról: dr. Viski József, Font Sándor, Győrffy Balázs és Gáspár Ferenc. Fotó: Barta Zsolt

A járási székhelyen a Szarvas étterem adott helyet az eseménynek, melyen Font Sándor országgyűlési képviselő, Győrffy Balázs, a NAK elnöke, dr. Viski József, a vidék­fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár és Gáspár Ferenc, a NAK megyei elnöke találkozott a gazdákkal. 

Előtte egy sajtótájékoztatón Font Sándor arról beszélt, hogy egy új törvény szerint megoldható az osztatlan közös tulajdonban lévő földparcellák felosztása. Így azok számára könnyebben értékesíthetők azok a földparcellák, amelyeket egyébként már nem művelnének. Arról is szólt, hogy Kiskőrös környékén szinte minden gazdálkodási forma megtalálható, melyek fejlesztésére pályázati lehetőségek nyílnak a következő években. 

Tőle Győrffy Balázs, a NAK elnöke vette át a szót, aki elmondta, hogy idehaza 5 millió hektár földet művelnek, ez mintegy 500 ezer munkavállalónak és családjaiknak jelent megélhetést. A megyében a terület 58 százalékát használják a gazdák. A NAK tagjai­nak a száma a megyében 39 ezer. A hazai vidékfejlesztési program keretében megközelítőleg 4300 milliárd forintot lehet majd elkölteni, hangsúlyozta az előadó. Ez háromszorosa az előző hétéves ciklusban rendelkezésre állt pénznek. Azaz történelmi léptékű fejlesztésre nyílik így lehetőség. A kormány egyre intenzívebben támogatja a vidék gazdaságát és a kistelepüléseket. Győrffy Balázs azt mondta, ezt érzi a lakosság, mivel tapasztalatuk szerint egyre kevesebben költöznek vidékről városba. Az elnök szerint belátható időn belül ez a folyamat akár meg is változhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!