Bács-Kiskun

2022.02.22. 07:00

Március végéig teljesíteni kell a nitrát-adatszolgáltatást

A mezőgazdálkodóknak március 31-ig van idejük teljesíteni az úgynevezett nitrát-adatszolgáltatást. Ez a feladat Bács-Kiskun megyében is sok gazdaságban napirenden szerepel ez idő tájt.

Miklay Jenő

Sok év növekedés után kis mértékben csökkent a szarvasmarha-állomány. Illusztráció: MW-archívum

Az ide vonatkozó jogszabály a nitrátérzékeny területeken mezőgazdasági tevékenységet folytatókra, illetve az egész országban kivétel nélkül minden állattartóra vonatkozik, akik a magánszemély háztartási igényeit meghaladó számban tartanak állatokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy folyamatos nyilvántartást kell vezetniük a gazdálkodási naplóban a trágyázásról, a trágya keletkezéséről. 

A 2020. évben ily módon összegyűlt adatokat kell bemutatniuk március 31-ig a talajvédelmi hatóságnak elektronikus úton. 

Jelentést akkor is kell készíteni, ha a trágyázásra vonatkozóan nincs adat, vagyis nem volt trágyázás. Műtrágyázás esetén 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozva, a növények igényének és a talaj ellátottságának megfelelően meghatározott hatóanyagok juttathatók ki. Ezt külön rendelet konkretizálja. 

Csak szerves trágya használata esetén nem szükséges talajvizsgálat, azonban ez esetben ügyelni kell arra, hogy a szerves trágyával, szerves anyaggal kijuttatott összes nitrogén-hatóanyag évente nem haladhatja meg hektáronként a 170 kilót.

A nitrátrendelet 2020. október 22-től hatályos változata szerint az ország egész területén alkalmazható a pentozánhatás kivédésére a többletnitrogénhatóanyag-kijuttatás, mely érték nem számít bele sem az adott évi, sem a következő évi növény tápanyagigényébe. A magánszemély háztartási igényét meghaladó állatlétszám azt jelenti, hogy a vegyes állattartásban ingatlanonként 5 számosállatnál, baromfi esetében 3 számosállatnál többet tartanak. A jogszabály szerint 2 évesnél idősebb bika, tehén és más szarvasmarhafélék, hat hónapnál idősebb lófélék 1 számosállatot képeznek. Például juhászatban 6 juh ér fel egy tehénnel. Tojótyúkból 70 kell ahhoz, hogy felérjen 1 számosállattal, az 50 kilón felüli tenyészkocákból pedig már kettő kitesz egy tehenet az átszámítások szerint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!