Gyümölcstermesztés

2022.02.22. 13:55

Bács-Kiskun megyében nem csökkent az őszibarack termőterülete

A mezőgazdasági statisztika szerint az utóbbi években országosan jellemző az őszibarack fogyatkozása. Több fát vágnak ki, mint amennyit ültetnek. Ezzel szemben Bács-Kiskun megyében inkább szaporítják ezt a gyümölcsfajt.

Miklay Jenő

Fotó: Knap Zoltán

A kora tavaszi hajnali fagyok miatt a homokhátsági kertészek lassanként átalakítják a termesztett gyümölcsfélék választékát. Például a virágzáskori hidegtől leginkább veszélyeztetett kajszi helyett előnyben részesítik a kései őszibarackfajtákat. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Bács-Kiskun megye több körzetében, így Forráskút környékén telepítettek belőle az utóbbi években jelentősebb területen. Az új ültetvények létrehozása, illetve az öregek megújítása jellemző a kisebb gazdaságokban is. A fagyos tavaszok miatt a meggyet, továbbá a szilvát és az almát is nagyobb mértékben telepítik a térségben. A falugazdász-hálózattól kapott információk is azt mutatják, hogy az egyes gyümölcsfajoknál jelentkező termesztési sikertelenségek ösztönzik a kertészeket arra, hogy a biztonságosabban termő, leginkább a piacos gyümölcsfajokat vonják be a művelésbe. E szemléletükkel magyarázható az is, hogy az utóbbi évtizedben kismértékben ugyan, de folyton gyarapodott a megyében a gyümölcsösök összes mérete. 

Tavaly négy településen összesen közel 200 hektár új ültetvényt vett kataszteri-nyilvántartásba a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

 Az ebben érintett gazdaságok szintén a hagyományos, de a virágzáskori fagyoknak kevésbé kitett fajokra kérték a regisztrációt elsősorban. Döntően azokra a gyümölcsfélékre, amelyekhez megvan a termesztési tapasztalatuk, s a termés zöme friss fogyasztásra, illetve tartósításra egyaránt értékesíthető. Az utóbbi szempont alapján a térségben korábban kevésbé kultivált gyümölcsféléket is bevonnak a termesztésbe. Például Helvécia környékén a birset, vagy a bócsai földeken a bodzát, a homoktövist. Továbbá helyenként a berkenye és a mandula is helyet követel magának. Újabban az Alföldön is terjedő, igazán újszerű gyümölcsfajok közül csak a vörös áfonya, a szeder, a gesztenye hiányzik a megyei választékból. 

A KSH legutóbb 2018-ban írta össze a hazai gyümölcsültetvényeket teljeskörűen. Akkor Bács-Kiskun megyében az összes ültetvény 40 százalékát tette ki az alma, 20-at a meggy, 15-öt a szilva. A termesztők azt nyilatkozták, hogy az elkövetkező 5 évben, vagyis napjainkig az említett gyümölcsfajokat, valamint őszibarackot akarnak telepíteni újonnan bevont szántókon, valamint a kiöregedett fáik helyére. A felújítás különösen az alma, a körte esetében időszerű, azok nagyobb részének életkora meghaladta a 20 évet. 

A hazai őszibaracktermés tíz százalékát Bács-Kiskun megye adja. Fotó: baon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!