Mezőgazdaság

2022.01.27. 13:55

Kitörési lehetőség lehet a zöldségtermesztés Bács-Kiskunban

Óriási lehetőségek vannak a zöldségtermesztésben. A hazai fogyasztást ugyanis nem fedezi a hazai termelés. Pecznyik Béla biotermelő gazda azt mondja, hogy bizonyos termékek esetében akár meg is lehet duplázni idehaza a termelést, és meg lehet élni ebből a munkából.

Barta Zsolt

Pecznyik Béla agrármérnök kezében a kiszállításra váró csomagolt biorépa. Fotó: Barta Zsolt

Az egyik nagy német kiskereskedelmi lánc biozöldség-beszállítója Pecz­nyik Béla agrármérnök. Az árukkal – cékla, répa, kápia paprika, hagyma, burgonya, sütőtök, leveszöldségcsomag – a bolthálózat üzleteiben találkozhat a vásárló. A termékek Páhi határában teremnek a Pecznyik-tanyához tartozó földeken, a nemzeti park szomszédságában. Az Ifjú Gazdák Bács-Kiskun Megyei Gazdaköre elnökének a családja több generáció óta foglalkozik mezőgazdasággal. Pecznyik Béla biogazda, növényorvos, szaktanácsadó a Gödöllői Szent István Egyetemen végezte a tanulmányait, ezen időszak alatt vált nyilvánvalóvá számára, hogy az ökológiai gazdálkodás biztosítja a hosszú távú fenntarthatóságot a mezőgazdaságban. 

A kétgyermekes családapa elődei is ezen a területen gazdálkodtak, majd a rendszerváltás után kapták vissza a családi földeket. 

Ma közel 80 hektárt felügyel a vállalkozás, ennek egy részén termelik a zöldségeket. 

Hogy honnan a biotermesztés? A Páhi Gazdakör elnöke több mint egy évtizede Angliában egy biodinamikus farmon dolgozott. Ott kapta azt a szemléletet, amely segített a családi gazdálkodás átalakításában. Korábban állattartást, legelőgazdálkodást és szántóföldi termelést folytattak, ez azonban a helyben járást jelentette volna a családnak. Ekkor döntöttek az új típusú termelés mellett. 

Mint mondta, sokan érzelmi alapon fogják fel a gazdálkodást. Úgy gondolják, úgy kell termelni, ahogy korábban is tették a szülők. Ez azonban vállalkozás, üzlet. A hagyományos gazdálkodás – a jellemző birtokméretekkel –, vagy akár a szőlőtermesztés nem tart el egy többgenerációs családot. A gazda elmondta, hogy a hagyományos hazai zöldségtermelés csak a hazai igény 60 százalékát állítja elő. 

A burgonya, a sárgarépa, a petrezselyem a 60 százaléknál, de például a hagyma inkább a 40 százalékos önellátottsági szinten áll. 

Ami hiányzik, azt Hollandiából, Lengyelországból, Olaszországból vagy Franciaországból importáljuk. Ezt lehetne kiváltania a hazai vállalkozó szellemű termelőknek. A Pecznyik-tanyán hét-nyolc, a faluban élő munkatársa is besegít. A vállalkozás egy jelentős kapacitású napelemrendszert is üzemeltet, amely a hűtőház tetején termeli az elektromos áramot. 

– Hűtőház nélkül szinte lehetetlen bekerülni egy olyan áruházláncba, ahová mi szállítunk – mondta a gazda. A hazai viszonyokat ecsetelve hangsúlyozta: a zöldségkereskedelem közel kétharmada a boltokban történik. A kiskereskedelmi láncok folyamatos pontos szállítást, egységes csomagolást, magas minőséget és versenyképes árakat követelnek. Ehhez megfelelő árualap kell, amelyet hónapokig kell tárolni a folyamatos szállítás érdekében.

Hűtőházépítésre, csomagológépre, egyéb eszközökre sok pénz kell. Sajnos a megyében zöldség-hűtőtároló alig van. 

Ha volna tőke, szakmai igény, felkészültség és egy országos agrárstratégia, akkor a hatkoronás kiskunsági homokon gazdálkodók kiválthatnák az ország zöldségimportját. A laza szerkezetű homokon a sárgarépa, a korai burgonya könnyedén megterem megfelelő feltételek mellett. S az sem mellékes, hogy a kistelepülések családjai jó bevételhez jutnának, és a gyerekek is otthon alapítanának családot, mert bekapcsolódhatnának a termelésbe – mondta Pecznyik Béla agrármérnök. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!