Galériával

2021.12.10. 20:07

Több mint háromszáz Bács-Kiskun megyei családnak jut a lisztadományból

Több mint kétezer kilogramm liszthez jutott a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Az adományozó ünnepséget pénteken a Tass-Alsószenttamás határában lévő Ágota Falván tartották meg. A lisztet 313 Bács-Kiskun megyében élő nevelőszülős család és a nevelőotthonok között osztják szét.

Gulyás Sándor

dr. Salacz László országgyűlési képviselő a program sikerét méltatta köszöntőjében

Fotó: GULYAS SANDOR

 A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program tizenegy éve indult. A jótékonysági búzaadomány mennyisége mára több mint százszorosára nőtt az első évhez képest. Idén is több ezer gazda ajánlott fel búzát a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak.

– A nemes cél évről évre több adományozó gazda kedvét hozza meg, így egyre többen vagyunk. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) segítségével a program fellendült, egyre nagyobb lett az összegyűlt búzamennyiség, ami a magyar gazdatársadalom önzetlenségét, segítő szándékát, összefogását mutatja. 

Az égtáj minden irányából érkező búza közel tízezernyi gazda munkájának gyümölcse. A megyében öt ponton végeztük a gyűjtését, közel 14 ezer kiló búza gyűlt össze, ebből tízezer kilónyi liszt készült. A mennyiség közel egynegyedét adjuk át a Szent Ágota Gyermekvédelmi Alapítványnak – fogalmazott köszöntőjében Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke.

– A gazdák erejét bizonyítja, hogy az egész éves megfeszített munka közben arra is van energiájuk és idejük, hogy jobbá tegyék a világot és szűkebb otthonukat. Ennek ékes példája a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program, mely mára egy össznemzeti, az egész Kárpát-medencét átívelő, magyarok lakta területeit összefogó eseménysorozattá nőtte ki magát – emelte ki beszédében dr. Salacz László országgyűlési képviselő, aki egyben párhuzamot vont a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató tevékenysége és a gazdák munkája között. Mindketten a magyar nemzet alappillérét gondozzák, a gyermekeket és a földet, melyek megmaradásunk zálogai – hangsúlyozta a politikus.

Jakab István, az Országgyűlés Alelnöke, a MAGOSZ elnöke beszédében kiemelte a gyermekvédelmi szolgáltató erényeit, illetve vázolta a program sikerességét.

– Köszönetünket kell kifejezni mindazoknak, akik ezt a csodálatos környezetet kialakították, és különösen azoknak, akik ezt megtöltik élettel. Hiszen az az élet, amely itt kialakul, olyan útmutatót jelent a fiataloknak, ami igazán értékes, igazi értékes magyar emberekké formálja őket. A magyar gazdáknak hála a búzaadomány tavaly már az 1100 tonnát is meghaladta. Ma már nemcsak gabonát adunk, hanem az összegyűlt támogatásokból vetőmagot, gépeket tudunk küldeni azokra a helyekre, ahol erre szükség van – tette hozzá Jakab István.

A támogatásért Kothencz János, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója mondott köszönetet, egyben kifejtette, hogy Ágota Falva jövő augusztustól már sok ezer gyermeknek ad otthont, ahol táborokat, ifjúsági, szabadidős, kulturális képzéseket tartanak az állami gondozott gyermekeknek.

A lisztadományt Földvári József diakónus atya áldotta meg, az ünnepségen közreműködtek a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gyermekei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!