munkaerőpiac

2021.10.19. 20:56

Mennyit keres a dolgozó, ha Bács-Kiskun megyében él?

Fizetések tekintetében az országos átlag középmezőnyébe tartozunk. Na, de kik előznek meg bennünket?

Barta Zsolt

Tízezer és húszezer forintos bankjegyek egy pénztárcában. Magyarország ma is hivatalos fizetõeszközét, a forintot, 70 évvel ezelõtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengõt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Faludi Imre

Nettó 285 ezer forint, ennyi volt június 30-án a hazai átlagkereset. Ez bruttó 428 ezer forintnak felel meg, de ha valakinek adókedvezménye van, például gyermekeket nevel, annak ennél több marad a pénztárcájában – minderről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most megjelent anyagában lehet olvasni.

Mi, Bács-Kiskunban lakók nem csak az ország közepén élünk, de a fizetésünk is a középmezőnyben van, ha összevetjük más megyék átlagával.

Nálunk az átlag nettó bér kedvezmények nélkül bankszámlára érkező összege 239 ezer forint. (Ez bruttó 366 ezer forintnak felel meg.) Egy évvel ezelőtt 13 ezer forinttal kevesebbet kerestünk. Kik előznek meg bennünket?

Budapest nyilvánvalóan előttünk jár, ott ugyanis 351 ezer forint az elkölthető havi átlag. Előttünk áll Győr-Moson-Sopron megye 303 ezerrel. Megelőz bennünket továbbá Komárom, Fejér, Tolna, Pest, Heves, Vas, Veszprém, és Csongrád-Csanád megye a fizetések tekintetében.

Nem mindegy azonban, hogy ki milyen területen dolgozik. A hazai fizikai foglalkozásúak bruttó átlagkeresete 307, a szellemieké 549 ezer forintra bővült. A szellemi foglalkozásúak keresete a fővárosban volt a legmagasabb (636 ezer forint), Békés megyében pedig a legalacsonyabb (399 ezer forint).

Bács-Kiskunban az egészségügyben volt komoly béremelés az orvosok számára.

A KSH adatai alapján, míg tavaly tisztán 268 ezer forint volt a területen dolgozó szellemi alkalmazottak keresete, addig mára ez a szám 318 ezer forintra változott. A fizikai foglalkoztatásúak bére az egészségügyben tisztán 173 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!