kiskőrös

2021.09.13. 19:55

Kevesen foglalkoznak csemegeszőlővel

Gyümölcsöket és zöldségeket mutatott be a szeptember eleji szüreti mulatságon a Kiskőrösi Gazdakör. Az elnök elmondta, hogy a fagyok, és az aszály nehezíti a termesztést, emellett alig akad, aki leszedje.

Barta Zsolt

Néhány napon belül kezdődik a szüret a megyében, a becslések szerint idén kevesebb szőlő lesz, mint tavaly volt

A Kiskőrösi Gazdakör álomszép gyümölcsöket, zöldségeket mutatott be a szeptember eleji szüreti mulatságon felállított gazdasátor előtt. A szervezet vezetője, Nikléczi Gábor – aki szőlőtermesztő és borász is – azt nyilatkozta, hogy a szervezet létszáma 120 fő, a többség szőlőt termeszt, az ismert gyümölcsből mintegy 2200 hektáron terem a város körül. Emellett sokan zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, illetve kevesen állattenyésztéssel.

Szőlőből különleges felhozatalt mutattak be a tagok a sátor előtt. A gazdák a vásárlóknak a kék és fehér csemegeszőlőt 500 forint kilónkénti áron értékesítették. Sajnos kevesen foglalkoznak csemegeszőlő-termesztéssel. Hogy miért? Az elnök azt mondta, hogy nem éri meg. A fagyok, az aszály nehezíti a termesztést, emellett alig akad, aki leszedje.

Ráadásul hazai munkaerő már szinte nincs, a megbízható erdélyi munkások pedig már továbbálltak Nyugat-Európába, ahol több pénzt kereshetnek, mint nálunk.

Részben emiatt is gépesítenek a szőlőkben előbb-utóbb, amit csak lehet. Már most így szedik sok helyen a fürtöket, egy nap 7-8 hektárt leszüretel a szőlőkombájn, amely így több tucat ember munkáját váltja ki, jóval kevesebb pénzért. Hamarosan a metszést is gép végzi majd az ültetvényeken, húsz éven belül elfogy a munka azok számára, akik eddig kijártak napszámba.

A gazdakör terveiről elmondta, hogy két pályázaton nyertek. Az egyik keretéből gasztro-kulturális rendezvényeket szerveznek. A szüreti mulatságon márt tartottak egy ilyet, legközelebb a Márton-napi újborok kóstolása után rendeznek hasonlót.

Emellett négy olyan konferencia jellegű szakmai tájékoztatót szerveznek, amelyeken a környezeti változásokkal kapcsolatban kapnak tájékoztatót a tagok. Így arról is szó esik, milyen szárazság­tűrő szőlőfajtákat érdemes ültet­ni a határban.

Nikléczi Gábor (balra) és Somogyi Zoltán
Fotó: Barta Zsolt

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!