mezőgazdaság

2021.08.05. 11:25

Nagy gondokat okoz a forróság a Homokhátságon

A Kárpát-medencében egyértelműen mutatkozó éghajlatváltozással számos kultúrnövény termesztése vált bizonytalanná.

Miklay Jenő

Forrás: shutterstock.com

Fotó: Shutterstock

Különösen nagy gazdasági kárt okoznak a szinte már folyamatosan betörő kora tavaszi fagyok. A csonthéjas gyümölcsfélék körében egymást követően, idén a harmadik évben is elvesztette termése jelentős részét a kajszi, a virágzáskor rázúduló hideg éjszakákon. Hasonlóan az őszibarackosokban is jelentős a veszteség, és minden más gyümölcsfélét megviselt többé-­kevésbé a tavaszba csúszó tél.

A Homokhátságon a mindinkább jellemzővé váló kánikulai nyarak a zöldségtermesztésben okoznak komoly bajokat.

– Az Alföldön a nyári karfiol termesztése idén szinte teljesen sikertelen munka. A Duna–­Tisza közén ezt a zöldségfélét jelenleg nem tudjuk beszerezni. Hiányát valamelyest enyhíti a lengyel és az olasz import, annak az ára azonban helyenként megközelíti az ezer forintot kilónként – számolt be a karfiol piaci helyzetéről Koncz Gyuláné nagykőrösi kereskedő.

A sokéves termesztési adatok szerint Bács-Kiskun megyében a forró nyarak miatt óvatosak a karfiollal a zöldségkertészek.

Ezért a korai fajtákból keveset ültetnek, de a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint összességében is csak 300 tonna karfiolt termesztenek évente a megyében értékesítésre. Ez azt jelenti, hogy az idei kánikula a karfiol tönkretételével nem okozhatott komolyabb visszaesést a megye kertészetében, hiszen az évi összes zöldségtermésnek körülbelül csak 3 százaléka ez a növény.

Koncz Gyuláné zöldséges hazai karfiolt nem tud adni
Fotó: Miklay Jenő

Úgy tűnik azonban, hogy a többi káposztaféle is besorol a drága cikkek közé. Még a nyári termesztésbe vonható fajtáik sem képesek elviselni a napokig tartó 40 Celsius-­fok közeli hőséget, az erős szívóhatású légköri aszályt. Ráadá­sul az időjárás tartósnak mutatkozó megváltozásával egyes, eddig kordában tartható kártevők szaporodása vészessé vált.

– Soha nem lepte el a káposztát annyi káposztabolha, mint idén. Rajta a szemünk a zöldségeken, mégis majdnem elkéstünk a védelemmel. Napok alatt barnára váltottak a rovarok által kilyuggatott káposzta levelei. Támadnak a különböző poloskafélék is, a krumplitól kezdve a paradicsomon, paprikán át a csemege­kukoricáig gyakorlatilag minden növényt károsítanak – mondta el tapasztalatait Horváth Ferenc nagy­kőrösi őstermelő.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!