mezőgazdaság

2021.07.23. 17:28

Napi közel ötszáz tonna búzaszállítmány érkezik a kiskunhalasi malomba

Már megyénkben is javában zajlik az aratás, és ezzel párhuzamosan megkezdődött a malmokban az év legpörgősebb időszaka. Július eleje óta napi több száz tonna mennyiségben érkeznek az idei búzatermésből felvásárolt friss szállítmányok a Szatmári Malom Kft. kiskunhalasi telephelyére is.

Mester-Horváth Nikolett

A búza beszállítása mellett folyamatos az őrlemények kiszállítása is

A termésmennyiség ugyan elmaradt a várttól, hat tonna körüli termésátlaggal lehet számolni, de jellemzően jó minőségű, megfelelő sikértartalmú és enzimaktivitású gabonával dolgozhatnak majd a molnárok. – A hirtelen jött, sorozatos kánikula miatt – főként a homokos területeken – összesült a búza. Volt, ahol pedig a szemek nem fejlődtek ki rendesen, aprók maradtak, viszont mivel a virágzás idején sem volt számottevő mennyiségű csapadék, egyelőre úgy tűnik, a gombabetegségek elkerülték az idei termést – mondta Tóth Zoltán, a kiskunhalasi telephely kereskedelmi vezetője.

Hozzátette továbbá, hogy az idei őszi búza felvásárlási ára jóval magasabb a tavalyinál, aminek okai többek között a tavaly őszi csapadékos időjárás, ami helyenként lehetetlenné tette a vetési munkálatokat, valamint a kukorica árának drasztikus emel­kedése.

A halasi malomban a tervezett, éves, körülbelül 36 ezer tonna búzamennyiség felét az aratás kezdetétől az őszig terjedő időszakban vásárolják fel. Elsősorban helyi, valamint a város húsz kilométeres vonzáskörzetében termelő gazdáktól, illetve Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyéből vásárolnak búzát. Szükség esetén – maximum 130 kilométeres körzetben – Békés és Tolna megyéből is vesznek gabonát.

A búza beszállítása mellett folyamatos az őrlemények kiszállítása is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!