borota

2021.07.01. 13:59

Nagy István: a hazai bor a gazdaságot erősíti, Magyarországnak teremt jövőt

Minden olyan bor, amelyet hazai borász készít, a magyar gazdaságot erősíti, magyar munkahelyet teremt, magyar családot gazdagít és Magyarországnak teremt jövőt – jelentette ki csütörtökön Nagy István agrárminiszter Borotán.

MTI

A Koch Borászat csaknem 1,8 milliárd forintértékű fejlesztéseinek átadásán a miniszter emlékeztetett: „a Hajós-Bajai Borvidék egyik gyöngyszemén, Borota községtől alig egy kilométerre a Koch család már tíz generáción át szépíti, építi és gazdagítja a borvidék jó hírét”.

Az elmúlt harminc évben a családi tradícióhoz igazodva, számos fejlesztésen esett át a pincészet, amelynek során elsődleges szempontjuk az volt, hogy a 150 hektáron művelt szőlőterülethez kötődő borászati üzem, a feldolgozástól a palackozásig, a legkorszerűbb technológiával rendelkezzen – tette hozzá.

A tárcavezető elmondta: a termékfejlesztés és erőforrás-hatékonyság javítása érdekében az elmúlt időszakban egy raktárépülettel bővült a borászat, amelyhez 400 millió forint pályázati forrást igényeltek.

Győrffy Balázs, Nagy István, Koch Csaba, Rónaszéki Gábor plébános és Kisné Tóth Renáta, Borota polgármestere

A borászaton túl, a gyümölcslé feldolgozásának hatékonyságát is célul tűzték ki, amelyhez további mintegy 500 millió forint támogatást vehettek igénybe.

Nagy István szerint a hosszú évekre nyúló biogazdálkodás „megérlelte” a bioborászat kialakítását is, és ehhez további 197 millió forintos támogatást vehettek igénybe – sorolta.

Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: az adatok szerint a borászatokban lévő borkészlet nagysága alacsonyabb, mint a tavalyi évben, így lesz helye a leszüretelendő szőlőknek a pincékben.

Emlékeztetett: idén nyártól lehetőség lesz élelmiszeripari üzemek, így a borászatok kisebb léptékű, pályázatonként legfeljebb 100 millió forint, illetve komplex, maximum 5 milliárd forint értékű fejlesztésére. A rendelkezésre álló forrás 50 milliárd, illetve 200 milliárd forint.

A miniszter kitért arra is, hogy a borászatok az elkövetkező 3 évben mintegy 3 milliárd forint támogatást hívhatnak le Európai Unión belüli – ezzel akár Magyarországon is megvalósuló – borpromóciós célokra.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszélt arról is, hogy a biotermelés egy nagyon rögös út, de a Koch Borászat ebben is helytállt. A családi vállalkozás „fejlesztései értéket képviselnek, sikereik pedig másokat is motiválnak” – tette hozzá.

Koch Csaba, a Koch Borászat Kft. tulajdonosa a hazai piacok védelmét nevezte az egyik legfontosabb feladatnak, és ennek érdekében mind a kereskedőkre, mind a fogyasztókra, mind a döntéshozókra nagy küzdelem vár.

A csütörtöki eseményen a vendégek megtekintették a gyümölcsfeldolgozó üzemet és a bioborászatot
Fotó: Tapodi Kálmán

A borotai Koch Borászat a 2019. évi Országos Borversenyen a legeredményesebb borászat lett a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről. Ugyanebben az évben Koch Csaba bortermelő vehette át a Magyar Bor Akadémia (MBA) által odaítélt, Az év bortermelője Magyarországon elismerést. A pincészet borai a környező országokon kívül eljutnak az Egyesült Államokba, Japánba, Brazíliába, Kínába és Angliába is.

A nyilvános cégadatok szerint a mintegy 25 embert foglalkoztató Koch Borászat értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban mintegy 665 millió forint, 2019-ben pedig 578 millió forint volt. A vállalat adózott eredménye az elmúlt évben nagyjából 98 millió forint, míg azt megelőzően mintegy 23 millió forint volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!