bács-kiskun

2021.06.18. 17:30

Vizsgára utalták a permetezőgépeket

A permetezők vizsgáztatásáról még 2009-ben adott ki irányelvet az Európai Unió illetékes szakhatósága. A növényvédelmi gépek vizsgáztatását elmulasztók az agrártámogatások vonatkozásában is kárt szenvedhetnek.

Miklay Jenő

Eljárás indulhat azok ellen, akik műszaki nélküli permetezőgépet üzemeltetnek

Fotó: Mediaworks

Eljárás indulhat a mezőgazdálkodók ellen, akik műszaki vizsgával nem rendelkező permetezőgépekkel végzik a növényvédelmet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan ellenőrzi a gépek használatát érvényesítő dokumentum meglétét.

A permetezők vizsgáztatásáról még 2009-ben adott ki irányelvet az EU illetékes szakhatósága. Ennek folyományaként jogszabály-módosítással kötelezte az agrártárca a hazai mezőgazdálkodókat a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos, 3 évenkénti rendszeres felülvizsgálatát.

A koronavírus-járvány azonban sok gazdát megakadályozott abban, hogy a permetezők használatának idejére teljesíteni tudja ezt a követelményt. Ezért a szakhatóság engedményt tett részükre.

Nem vonják eljárás alá azokat a géptulajdonosokat, akik igazolni tudják azt, hogy bejelentkeztek a műszaki felülvizsgálatra, de a túljelentkezés vagy a járványhelyzet okozta rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra gépük valamely felülvizsgáló állomáson. Abban az esetben azonban, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa be sem jelentette a gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő felülvizsgáló állomáshoz, vagyis nem rendelkezik érvényes vizsgaidőponttal, akkor vele szemben alkalmazzák a szankciókat. Tehát, az esetleges szakhatósági ellenőrzéskor a gépről vagy a megfelelt minősítésről szóló iratot, vagy a vizsgaidőpontot igazoló iratot kell bemutatni. Mindezek hiányában a növényvédelmi gépek nem használhatóak munkavégzésre, ezért az idei ellenőrzések során a hatóság az eljárás megindítása mellett megtiltja az ilyen permetezők használatát.

Ugyanez vonatkozik a vizsgán, a rendelkezésre álló vizsgaidőpont ellenére meg nem jelent gépekre is, valamint a „nem megfelelt” minősítést kapott eszközökre is.

A növényvédelmi gépek vizsgáztatását elmulasztók az agrártámogatások vonatkozásában is kárt szenvedhetnek. Tavaly óta, a Kölcsönös Megfeleltetés elnevezésű, a helyes gazdálkodási szabályokat tartalmazó előírások betartásának ellenőrzésekor kötelező vizsgálni a permetezőgépek használhatóságát is. Ha nem történt meg a bejelentés a műszaki felülvizsgálatra, esetleg a tulajdonosa nem jelent meg a megadott időpontban a vizsgán, az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia. A Bács-Kiskun megyei gazdálkodók ez idő tájt 6 megyei településen intézhetik el gépek műszaki vizsgálatát. Szakmáron, Felsőszentivánon, Orgoványon, Jánoshalmán, Kecelen és Baján.

Eljárás indulhat azok ellen, akik műszaki nélküli permetezőgépet üzemeltetnek
Fotó: Mediaworks

Fontos követelmények

A vizsgálatra való felkészítés során nagy figyelmet kell fordítani a következőkre: erőátviteli alkatrészek megfelelő működése, biztonsági berendezések megléte, szivattyú megfelelő működése és csepegésmentessége, permetlétartály épsége és zárhatósága, kezelőszervek és szabályozó berendezések megfelelő működése és csepegésmentessége, vezetékek és tömlők sérülés- és csepegésmentessége, csepegésgátlók megfelelő zárása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!