kiskőrös

2021.06.26. 18:19

A kínálat bőséges, de emelkedtek az árak

Cikkünkből megtudhatja mennyiért árulják a kiskőrösi piacon a zöldségeket és gyümölcsöket.

Barta Zsolt

Polyák Tibornak Fülöpjakabról is megéri a kiskőrösi piacra járnia

Fotó: Barta Zsolt

A településen több száz millió forintot költenek arra, hogy megújuljon a piac, erre egy nagyobb összeget is nyert a város egy pályázat keretében. A szakemberek jelenleg az egykori kínai áruház épületének a belső tereit újítják fel. Ha elkészülnek a munkálatokkal, már egy új ingatlanban árulhatnak a termelők.

Körülnéztünk a kiskőrösi piacon a napokban, ahol a szerda és a szombat az igazi piaci nap. A hétvégi az erősebb, ekkor többen vásárolnak, nagyobb a felhozatal is.

Polyák Tibor fülöpjakabi termelő is gyakran árul a kiskőrösi piacon. Mint mondta, megéri, hiszen az embereknek van pénzük. Otthon több hektáron termesztenek zöldséget, amelyet a kiskőrösi mellett a kecskeméti, a tiszakécskei és az izsáki piacon értékesítenek. A zöldborsó kilójáért 800 forintot kért, ottjártunkkor el is fogyott gyorsan. Mint mondta, a borsó mostani fejlődésének a fülledt meleg nem tesz jót, viszont a szabadföldi karfioljai hatalmasra nőttek.

A cseresznyét 800 forintért árulták a piacon, de mintha kevés lenne a felhozatal, legalábbis ez az érzése a vásárlóknak. Ezt erősítette meg lapunknak Torgyikné Danis Éva is, akinek a családja csaknem 2,5 hektáron termeszt gyümölcsöt a város határában. A fagy ellen megóvtuk a cseresznyét, mondta a termelő, majd hozzátette, hogy a szüret most kezdődik igazán. Mint mondta, egy ismerősük, dr. Kőrösi Ferenc, a tápanyagtudományok tudósának a készítményeivel permetezték a fákat, így sikerült megmenteni az idei termést. A szilva azonban jelentős fagykárt szenvedett idén. Ha a közeljövőben minden rendben lesz, akkor a cseresznyét tekintve ígéretes évet zárhat a kiskőrösi termelő.

Hogy milyenek az árak? Az izsákihoz képest valamivel drágább, a kecskemétihez viszonyítva valamivel olcsóbb a helyi piac. A paprika kilója 500, a kaliforniai paprika ára 1200, a paradicsomé 350–500, a kovászolni való uborka 200–400 forintos kilónkénti ár körül mozog. A gyökér kilója 1400, egy csomó sárgarépa 300, az újburgonya 250–300 forint kilónként. A zeller darabja 300, a tojás 38 forint, a vöröshagyma 220, a koktélparadicsom 1500–2000, a kígyóuborka 450, a görögdinnye 280 forint kilogrammonként, a cseresznyéért 700–800 forintot kérnek.

Polyák Tibornak Fülöpjakabról is megéri a kiskőrösi piacra járnia
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!