rendezvények

2021.02.24. 19:55

Programdömpingre készülnek Kalocsán

A közösség által irányított helyi fejlesztés (CLLD) programok egy része lassan befejeződik, de a szintén komoly összegekkel támogatott rendezvényelemeket még csak ezután kezdik megvalósítani. A szervezésben az újonnan alapított Kalocsai Innovációs Központ (KIK) segít. Erről beszélt a napokban a városházán tartott sajtótájékoztatón Simon Zoltán alpolgármester, a tendert koordináló Helyi Akciócsoport elnöke.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Az előző önkormányzati ciklusban, 2015-ben megnyert és elindult pályázat sajátossága, hogy helyi közösségek, így magánemberek, szervezetek és vállalkozások nyújthattak be fejlesztési terveket, amelyeket végül összességében 250 millió forinttal támogatott az Európai Unió és a magyar állam. Az ingatlanfelújításokat és eszközbeszerzéseket tartalmazó programok javarészt befejeződtek, ám a rendezvényelemek a koronavírus-járvány miatt parkolópályára kerültek, és ezekből volt több (a lista 15 pontjából 11 rendezvény, vagy valamilyen eseménysorozat). Most elindulhat a szervezésük, a KIK közreműködésével.

– A civil szféra határozta meg azokat az irányokat, amelyekre aztán pályázni lehetett. Úgy érzem, hogy a civil szféra a közjót fogalmazza meg, és ez a közjó olyan általános érték, amit figyelembe kell venni. Nagyon szeretnénk ezeket az egyesületeket a jelenben és a jövőben is támogatni. Kalocsa Város Önkormányzata konzorciumvezetőként vesz részt ebben a közösségben – magyarázta az önkormányzati szándékot Simon Zoltán, jelezve:

a szervezetek rendezvénytervei rövidesen megvalósulhatnak, ami a hosszú lezárások után várhatóan programdömpinget idéz elő.

– Az ősz folyamán feltételezhetően sok rendezvénnyel fog találkozni a város lakossága, ami nagyon jó, mert amikor végre kiszabadulunk, széles palettából lehet majd válogatni, de a bőség zavara is felléphet – fogalmazott.

Az alpolgármester szerint a gördülékeny szervezési munkát segíteni fogja a KIK, amely együttműködést biztosít a civil szervezetek és az önkormányzat között. A párbeszéd, az egyeztetés és az általános programnaptár kialakítása érdekében minden segítségre nyitott a város az új cégén keresztül. Kérdésünkre válaszolva hozzátette:

nemcsak az idei rendezvények kapcsán kooperálnának az egyesületekkel, hanem azt szeretnék, ha folyamatos együttműködést tudnának kialakítani velük.

A CLLD-projektekből eddig olyan beruházásokat sikerült befejezni, mint a Vízparti Közösségi Ház felújítása (78,8 millió forint), a Városi Sporttelep fejlesztése (14 millió forint), a Skatepark (11,4 millió forint) és a Kubikus Park „street workout” pályája (9,5 millió forint). A fizikai fejlesztések közül már csak egy van hátra, a „komplex közösségépítés infrastrukturális hátterének megteremtése” (15 millió forint). Ezeken felül szerepeltek az elnyert tenderek között a rendezvények, amelyekből csak egy, a Legyen a zene mindenkié! című Kodály Zoltán népzenei találkozó valósult meg (15,9 millió forintból). Az összes többi még megvalósításra vár, így a mentális egészségfejlesztések, a vallási ünnepek, a táncházak, a kézművesség-népszerűsítő események, az ismeretterjesztő sorozatok és a sportrendezvények is, összesen mintegy 67 millió forint értékben.

Simon Zoltán alpolgármester sajtótájékoztatón értékelte a pályázatot
Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!