KNPI

2020.12.09. 07:00

Megújítják a löszvölgyek élőhelyeit Érsekhalmán

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) kezdeményezésére hiánypótló, régóta tervezett természetvédelmi célú élőhely-rehabilitáció kezdődött az Érsek­halma-nemesnádudvari löszvölgyek kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területen. A munkákat állami támogatás felhasználásával végzi a nemzeti park.

Horváth Péter

Elkezdték a munkát

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Fotó: Agócs Péter

Az érintett Natura 2000 terület hat egységből álló értékes löszvölgyek hálózata, mely három települést – Császártöltést, Érsekhalmát és Nemesnádudvart – köt össze. A löszgyep-vegetáció számos védett és fokozottan védett növény- és állatfajnak nyújt élőhelyet.

A környéken csupán ezeken a területeken találkozhatunk például a tarka sáfrány, az apró és a tarka nőszirom, a törpemandula és a sömörös kosbor egyedeivel, de emellett élőhelyül szolgál a fokozottan védett magyar futrinkának is.

A változatos domborzatú, meredek partoldalakkal tűzdelt táj gyepeinek optimális kezelése a legeltetés lenne, ennek hiányában viszont az élőhely állapota romlik. Ehhez hozzájárul az inváziós cserjék elszaporodása is, mely csökkenti a gyepterületek kiterjedését. A kedvezőtlen folyamatok megakadályozása és az értékes élőhelyek megőrzése céljából rehabilitációs munka indult 2020. utolsó negyedévében.

– A császártöltési Szamár-völgyet és az Érsekhalmi Hét-völgy Természetvédelmi Területet érintő beavatkozások során kíméletesen eltávolítottuk a löszgyepekről a már fejlett, oda nem való cserjéket. Ebben a Natura 2000 erdők természetkímélő kezelésében már nagy tapasztalattal rendelkező helyi erdészeti vállalkozó volt a partnerünk – számolt be a munkálatokról Agócs Péter, a KNPI természetvédelmi őrkerület-­vezetője.

A már kitisztított, rendbe hozott löszgyepek állapotának a fenntartásában önkéntes munkában szerepet vállalt az Őrjeg és Szőlőhegyei Természetvédelmi Egyesület is. A KNPI tervei szerint a löszvölgyek megkezdett karbantartása további területeken is folytatódik. A hosszú távú cél, hogy a terület fenntartható, természetvédelmi célú kezelését legeltetéssel oldják meg.

Elkezdték a munkát
Fotó: Agócs Péter / Kiskunsági Nemzeti Park

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!