bács-kiskun

2020.09.13. 12:12

Kevés szilva termett, drágult a gyümölcs

A tavalyi árakhoz képest ez idő tájt nagyjából ötven százalékkal kerül többe a szilva a fogyasztói piacokon.

Miklay Jenő

Kecskeméten, valamint Nagykőrösön 350–450 forintért adják e gyümölcsöt szeptember elején. A drágulás oka az, hogy összességében fél termést adtak a fák a sokéves átlaghoz viszonyítva. Bács-Kiskun megyei viszonylatban összesen körülbelül 6–7 ezer tonna szilvára számítanak a termesztők. Az idei kevés termés oka az is, hogy az utóbbi hetek száraz időjárása hátráltatta a gyümölcsök fejlődését.

A fő károkozó azonban a virágzáskor többször jelentkező hajnali fagy, amely egyes fajták terméseit szinte teljesen megsemmisítette, ellenben más, később virágzó nemesítések terméskezdeményei többnyire átvészelték a goromba időjárást. Az utóbbi fajták jellemzője az, hogy zömmel régóta jelen vannak a hazai köztermesztésben.

A virágzáskori fagykár elkerülése érdekében a homokhátsági termesztők évtizedeken át tesztelték, válogatták ki azokat a szilvafajtákat, melyek a fagynak kevésbé kitettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!