betakarítás

2020.07.25. 07:00

Folyamatosan érkeznek a búzaszállítmányok Halason

Naponta több száz tonna gabonát tudnak átvenni a halasi malomban.

Mester-Horváth Nikolett

Július elején érkeztek az idei első búzaszállítmányok a Szatmári Malom Kft. kiskunhalasi telephelyére, ahol a tervezett, éves 35–40 ezer tonna mennyiség felét ebben az időszakban vásárolják fel. Naponta több száz tonna gabonát tudnak átvenni a halasi malomban.

Ebben az évben az időjárási viszontagságok azonban lassították az aratást, és a növények is megsínylették a tavaszi aszályos időszakot, majd az utána következő hatalmas esőzéseket.

– Van olyan partnerünk, akinek a területén egy hónap alatt félévnyi, mintegy négyszáz milliméter csapadék hullott – tudtuk meg Tóth Zoltántól, a Szatmári Malom Kft. kiskunhalasi telephelyének kereskedelmi vezetőjétől.

Emiatt a halasi malom labora­tóriumába eddig beszállított, idei termésminták vizsgálatakor gyakrabban találtak gyengébb minőségű búzát.

– Mindig a búza beltartalmát vizsgáljuk, a fehérjét és annak szerkezetét, a sikértartalmát, az enzimaktivitást, ami azt mutatja, hogy mennyire indul be a tészta, mennyire lesz jól használatható sütéshez a búzaőrlemény, vagyis a liszt. Ilyenkor látjuk az esetleges sérüléseket is a növényeken – részletezte a vizsgálat folyamatát Tóth Zoltán.

A gabonaminőség ellenőrzésének egy másik nagyon fontos eleme a toxinvizsgálat, amin az idei, Halason eddig bevizsgált minták megfelelő, alacsony szintet mutattak.

– A mezőgazdaságban legelterjedtebb mikroszkopikus gombafajta a fuzárium, ami megfertőzi a haszonnövényeket, és az általa termelt toxin veszélyes az emberi szervezetre, komoly betegségeket okozhat. Ennek a mennyisége mérhető a búzaszemekben, így tudjuk ellenőrizni, hogy egészséges szinten van-e a mértéke. Eddig úgy tűnik, idén elkerülte a fuzárium­fertőzés a növényeket – mondta a kereskedelmi vezető.

A halasi malomba – illetve a vele közös irányítás alá tartozó szegedi és tótkomlósi telephelyre – elsősorban a helyi, térségi termelőktől, valamint Bács-Kiskun és Csongrád-­Csanád megyéből vásárolnak búzát. Szükség esetén viszont Békés és Tolna megyei gazdáktól is vesznek gabonát.

Mester Sándor termékmenedzser több száz tonna gabonából vesz mintát
Fotó: Mester-Horváth Nikolett

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!